De winnaars en begeleiders in New York
De winnaars en begeleiders in New York Foto:

HOPE XXL Archief: in New York

Elk jaar, en dat al zeven jaar lang, gaan we met de winnaars van de BNNVARA debatwedstrijd tussen scholen, onder de naam "Op Weg Naar Het Lagerhuis", naar New York. Zo ook afgelopen juni.

De eerste vijf jaar was de finale op TV tussen de twee beste scholen. Vorig jaar hadden we iets nieuws bedacht. We gaan in de voorrondes door tot we één finalist hebben die dan in de uiteindelijke TV-finale het opneemt tegen een team dat geformeerd is uit de beste 5 individuen, geselecteerd uit de andere 199 scholen die meedoen. Je krijgt, om in voetbaltermen te spreken, de vijf Messies tegen Barcelona. Vijf goede individuen tegen een goed team.

Vorig jaar won Barcelona duidelijk. Dit jaar legde Cambreur uit Dongen het af tegen de vijf Messies, waaronder Ted van het Candea College. Het Candea dat trouwens van de 200 scholen tweede was geworden en als we in 2018 de opzet niet veranderd hadden de finale op TV had mogen spelen. Met de winnaars gaan we altijd naar New York. Omdat het sterrenteam uit minder mensen bestaat dan een volledig schoolteam waren er plekken over, want de reis wordt al in januari al vastgelegd voor 13 personen. De plekken die we over hadden waren voor zes jongeren van HOPE XXL. De diehards die veel werk verzetten achter de coulissen. Tika met het lange blonde haar en achter haar Noah, Jan, Jelte en Sylvain. En Stan midden op de voorgrond.
De begeleiding bestond uit onder andere twee mannen op rechts, Niek Dekker van Het Debatbureau en Daan Verhoeven, docent van Dalton College Den Haag, die als gelegenheidscoach van het Sterrenteam had opgetreden.
De overige winnaars, Ousamma, Hanneke en Noah en Lieke complementeren het stel en staan hier te glunderen in de zaal van De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.