Secretaris Martijn Wieleman, Voorzitter Arthur Boone en penningmeester William Boekhorst: 'Wij zijn laagdrempelig
Secretaris Martijn Wieleman, Voorzitter Arthur Boone en penningmeester William Boekhorst: 'Wij zijn laagdrempelig". Foto: Irma de Theije. Foto:

SSCW ondersteunt cultureel Westervoort

Arthur Boone: 'Van, voor en door Westervoort, dat is wat we willen zijn'

WESTERVOORT - Een nieuw initiatief in Westervoort: de Stichting Stimulatie Cultureel Westervoort (SSCW). Een interview met Arthur Boone, kersverse voorzitter van deze prille stichting over aanleiding, doel en opzet.

Aanleiding tot oprichting is het honderdjarig bestaan van zalencentrum Wieleman dit jaar. De Westervoortse ondernemersfamilie viert dit met een jubileumweekend begin mei. Arthur: "Bij een eerder jubileum werden zij overstelpt met bloemen. Op zich prachtig, maar bloemen verwelken en dat vinden zij jammer, ook van het geld. De familie wil voor dít jubileum een aandenken dat langer standhoudt en bedenkt de 'Stichting Stimulatie Cultureel Westervoort'. Opgericht om toekomstige culturele activiteiten en initiatieven in het dorp te ondersteunen." Wieleman vraagt de genodigden voor het jubileumweekend om een donatie voor de nieuwbakken stichting, in plaats van bloemen, wijn of anders. Aan dit verzoek is volop gehoor gegeven waarmee de definitieve 'geboorte' van de stichting een feit is.

Waarom een stichting dat juist cultuur in Westervoort wil stimuleren? Arthur: "Cultuur is zo breed hè en wat is precies cultuur? Carnaval is ook cultuur, cultureel erfgoed zelfs. Maar een zangkoor, muziekvereniging of zelfs een sportclub is eveneens cultuur. Zalencentrum Wieleman herbergt veel cultuurclubs die daar repeteren, optreden, feesten of een pijltje gooien. Het bedrijf is er mee groot geworden, heeft veel aan deze verenigingen te danken. Dit is een van de redenen waarom Wieleman langjarig wat wil terugdoen voor cultuur in Westervoort en het initiatief neemt voor de oprichting van SSCW." Maar de familie wil niet dat het een 'Wieleman stichting' wordt en gaat nadrukkelijk op zoek naar een brede maatschappelijke invulling van het bestuur. Arthur wordt gevraagd als voorzitter: hij heeft de nodige ervaring met deze rol, onder andere bij carnavalsvereniging De Dolbotters. "Ik ken Martin Wieleman al heel lang, ook door De Dolbotters, we zijn vrienden geworden." William Boekhorst (penningmeester), Martijn Wieleman (secretaris) en algemene leden Marjolein Wiltink, Dennis Bisseling en Monique Wigman maken het bestuur compleet.

Inmiddels heeft het bestuur de eerste aanvraag binnen. Muziekvereniging OBK wil in haar jubileumjaar allerlei activiteiten opzetten en heeft SSCW om een financiële ondersteuning gevraagd. Het bestuur moet de aanvraag nog behandelen. "We zijn zo nieuw dat we met elkaar nog de spelregels aan het aftasten zijn." Wat al wel vaststaat: 'cultuur' is bij SSCW vrij breed. De stichting wil niet een vernauwende maar brede blik op cultuur hebben. "Iedereen die denkt ons nodig te hebben bij een initiatief om de cultuur in Westervoort te verbreden, kan bij ons aankloppen. Het bestuur bekijkt iedere binnengekomen aanvraag serieus. Wat niet wil zeggen dat we ook alles honoreren. Het moet wel in de 'geest van cultuur' zijn. De sportvereniging die om een financiële bijdrage vraagt voor een clubuitje, dat gaan we niet doen", legt Arthur uit. "Maar we willen wél de verbreding naar sport. Kijk naar een voetbalclub, dat doet iets met het dorp en is ook onderdeel van de Westervoortse cultuur. Als een sportvereniging iets organiseert waar heel Westervoort wat aan heeft, dan willen wij financieel bijdragen. Denk dan aan zoiets als 'Westervoort in Beweging' of de 'Truckersrun'." De bedoeling is een stichting neer te zetten met een stevige financiële basis die langjarig standhoudt. "Ik roep meer jubilarissen op om het voorbeeld van Wieleman te volgen: in plaats van geschenken een oproep voor een gift aan onze stichting. Het overkomt meer mensen die na hun feestje met te veel planten, bloemen of flessen wijn naar huis gaan." De voorzitter heeft nog een oproep: "Denk ook bij het overlijden van een suikeroom of -tante eens na over een gift aan onze stichting." De financiële basis nu is de opbrengst van de donaties van het 'Wieleman jubileumweekend'. Enkele plaatselijke ondernemers en gemeente Westervoort hebben een substantiële financiële bijdrage gedaan. "Het zou geweldig zijn als inwoners en plaatselijke ondernemers naast een landelijk doel ook een plaatselijk doel zouden steunen, zoals onze stichting." Het bestuur wil over een jaar graag laten zien wat de stichting al voor cultureel Westervoort heeft betekend. Arthur: "Zodat meer mensen zeggen 'Daar wil ik ook aan bijdragen'."

De gemeente Westervoort kent subsidieregelingen, wat is het verschil met SSCW? De voorzitter: "De gemeente kent allerlei regels en formulieren voor het aanvragen van subsidies. Dat is voor particulieren en verenigingen niet altijd makkelijk te begrijpen of in te vullen. SSCW wil laagdrempelig zijn en wil geen ingewikkelde aanvraagprocedures. Natuurlijk kijken we of de aanvraag past in wat de stichting voor ogen heeft. Maar we houden het simpel, geen ingewikkelde check achteraf. We willen helpen, stimuleren en assisteren en soms initiëren, maar niet controleren." Arthur lacht: "Maar als het evenement waarvoor we geld hebben gegeven niet heeft plaatsgevonden, dan komt men mij wél tegen." Nog een verschil met de gemeente: SSCW kent geen beleidsplannen, maar is een 'stichting al doende lerende'. Wat formeel nodig is, is geregeld: statuten, inschrijving bij Kamer van Koophandel en dergelijke. Maar opzet en werkwijze worden al doende bepaald. SSCW start met ondersteuning in financiële zin. Intussen denkt het bestuur na over uitbreiding van de ondersteuning zoals het bij elkaar brengen van vraag en aanbod, menskracht, faciliteiten en materiaal en het leggen van verbindingen. Financiële of een andere ondersteuning, het doel van de stichting is versterken van de cultuur in het dorp. "Van, voor en door Westervoort", somt Arthur prachtig op. Het leggen van verbindingen wordt vergemakkelijkt door de diverse achtergronden van de bestuursleden. Komend uit vereniging, MKB, (grotere) ondernemers en politiek is de gezamenlijke achterban en het netwerk groot. "De verankering in het bestuur is zodanig gekozen dat er meteen verbinding is met de Westervoortse samenleving, de politiek en de plaatselijke ondernemers", "Veel plaatselijke ondernemers dragen Westervoort een warm hart toe en hebben het culturele leven hoog in het vaandel staan. Zij willen bijdragen door persoonlijke inzet, het leveren van materialen of door sponsoring. Alle drie zijn welkom." De uitdaging voor de stichting is zorgen voor naamsbekendheid. De SSCW heeft al een Facebookpagina, maar het bestuur wil ook graag een website. De stichting zoekt nog een vrijwilliger voor het bouwen en onderhouden van een website. Heeft iemand interesse, kan hij of zij mailen naar sscwestervoort@gmail.com."

Afbeelding