Het dak van Thuvine ging eraf!. Foto: Ted Prost
Het dak van Thuvine ging eraf!. Foto: Ted Prost Foto:

Feest der herkenning in Thuvine

Muziekvereniging Excelsior Loo en Look Who's Singing brengen 'gouwe ouwen'

DUIVEN - Thuvine, het Duivense verzorgingshuis, vormt een thuis voor vele ouderen. Tijd is echter lastig in te vullen met alleen maar leuke dingen, maar voordat de verveling kon toeslaan, stonden er op 21 juni een aantal muzikale gasten op de stoep. Muziekvereniging Excelsior Loo en het popkoor 'Look Who's Singing' vermaakten de bewoners van het Duivense verzorgingshuis met het 'feest der herkenning'.

Het idee om de maatschappelijke functie van de muziek verder uit de breiden is voortgevloeid uit de Duivense burgerbegroting, een moment waarop geld kan worden toegewezen aan populaire initiatieven. Naar aanleiding van een bijeenkomst 'Iedereen doet mee met cultuur' en een alarmerende video over de kloof tussen jong en oud, sloegen de betrokkenen van de verschillende partijen de handen ineen om samen te werken aan een oplossing: muziek!

'Het feest der herkenning' is de naam die aan het project is gegeven waarbij Excelsior Loo en Look Who's Singing verzorgingstehuizen langsgaan om te laten zien dat iedereen nog meetelt en mee kan doen.

Gouwe ouwen

Het is een knap kunstje om je als muziekvereniging goed aan te passen aan verschillende publieken, zo ook bij Thuvine waar de - soms wat kritische - bewoners sterk weten wat ze leuk vinden.

Gelukkig dat wat liedjes van vroeger een hoop goed doen en wanneer het gros van de ouderen dan ook nog in nostalgie en plezier met elkaar danst, lijkt de muziekkeuze een schot in de roos te zijn geweest. "Het is prachtig om te zien wat deze muziek met de mensen doen kan," vertelt dirigente Maud Lavrijsen, terwijl ze druk in het rond aan het zwaaien is. "Hier doen we het voor!" Met 'gouwe ouwen' zoals 'De woonboot' en 'De Zuiderzee ballade' wordt de grote zaal van het verzorgingshuis omgetoverd tot een dansvloer en gaat het dak eraf. Veel ouderen hechten tot op de dag van vandaag grote waarde aan de herinneringen van de dagen van vroeger. Muziek doet iets bijzonders met mensen. Voor héél even wanen ze zich terug kan in de mooie tijden waaraan deze muziek hen doet denken. Met oog op de grote eenzaamheid onder de Nederlandse ouderen, is het belangrijk goed te blijven zorgen voor onze vorige generatie; dit in de vorm van letterlijke zorg of... muziek!

Iedere dag feest

Met zoveel enthousiasme, vertier én maatschappelijk nut zou het natuurlijk jammer zijn hier een eenmalig iets van te maken, maar als het aan muziekvereniging Excelsior Loo ligt is het iedere dag wel feest. "Vanuit alle bewoners en deelnemers is de wens uitgesproken dit in de nabije toekomst weer te doen," zegt Michael van den Broek tevreden. "Ik zeg 'kom maar op!'"

De betrokken partijen zien er ondertussen al naar uit het festijn weer over te doen en zullen iedere kans aangrijpen om zich dienstbaar op te stellen tegenover hen die de vreugde van de muziek zo hard verdienen.