Afbeelding
Foto:

Ideeën

1362

Er is uiteindelijk maar een mysterie. Het Zijn.

1363

Mensen die bidden, doen dat altijd om iets te vragen voor de toekomst. Er wordt nooit met terugwerkende kracht gebeden, terwijl dat misschien veel interessanter kan zijn. Kun je wat mis is gegaan achteraf herstellen. Als jouw god ook invloed heeft op het verleden, door zich niet te hoeven houden aan de natuurwetten en jij bijvoorbeeld aan jouw god vraagt om jouw terminaal zieke kind van vier, dat door de artsen is opgegeven, toch te genezen van de kanker en je kind sterft toch, omdat god even niet luisterde of andere zieke kinderen even belangrijker vond dan die van jou, dan zou je een paar dagen na de begrafenis van jouw kind, jouw god gewoon kunnen vragen om het weer tot leven te wekken.
Hij, jouw god, weet hoe dat in zijn werk gaat. De christen god heeft dat in ieder geval in zijn CV opgenomen. Hij heeft het gedaan met zijn eigen zoon. Toch?

1364

Er zijn nog wel een paar zaken die ik onder de aandacht van de 'n-bidden-heil- ziende-gelovigen' wil brengen. Kies een bepaald onderwerp waar jullie je collectief op richten en je gezamenlijk voor inzetten. God zal wellicht eerder luisteren naar een heleboel dezelfde gebeden door veel mensen dan die specifieke, vaak wat egoïstische gebedjes van de kwezelende enkeling. Zie het als het schrijven van brieven aan een dictatoriaal regime om een veroordeelde, politieke gevangene vrij te krijgen. Amnesty International is daar best succesvol in. Zoiets maar dan anders.
Als eerste zou ik dan willen laten bidden om de voor mij zwartste bladzijde uit de Westerse geschiedenis alsnog ongedaan te maken. De Holocaust en alles wat daar mee samenhing, gaat dan door god uit de geschiedenis gehaald worden doordat die postuum niet heeft plaatsgevonden.