"Op mijn goede cijfers voor Bizo ben ik het meest trots, omdat de lessen onwijs saai zijn en ik er desondanks toch goed voor sta." Foto:

Van groep acht naar brugpieper…

Hoe is het nu met Jeno Lammers?

ZEVENAAR – Aan het begin van dit schooljaar schreven we wat de ambities en dromen van brugklasser Jeno Lammers (12) waren. Nu, een schooljaar verder, kijken we hoe het gaat met hem en alles wat hij aan het begin van dit schooljaar nog van plan was om voor elkaar te krijgen.

Jeno is aan het begin van dit schooljaar begonnen met zijn eerste leerjaar op het Liemers College. Na gewend te zijn aan hoe het allemaal werkt, bleken zijn verwachtingen van de middelbare school erg mee te vallen. Vooraf dacht hij namelijk dat hij de verandering zwaar zou vinden, maar dit viel hem heel erg mee. "Ik dacht dat de hoeveelheid huiswerk die ik zou krijgen veel te veel zou zijn, maar dit was niet het geval. Nu ben ik nog maar twintig minuutjes per dag hiermee bezig."

'Ik ben maar

twintig minuutjes

per dag met

huiswerk bezig'

Volgend schooljaar verwacht Jeno wel dat de hoeveelheid huiswerk flink zal toenemen, en de hoeveelheid toetsen dan ook. Maar, één geluk voor Jeno, dit dacht hij aan het begin van dit jaar ook.

Door het jaar heen is er bij Jeno een hoop veranderd. Zo is zijn lievelingsvak niet meer aardrijkskunde, maar zijn dit de gymlessen geworden, en ook is Nasktec (natuurkunde, scheikunde en techniek) niet meer zijn minst favoriete vak, maar is dit nu Bizo (biologie en zorg) geworden. Overigens heeft hij wel goede cijfers voor dit vak gehaald. "Op mijn goede cijfers voor Bizo ben ik het meest trots, omdat de lessen onwijs saai zijn en ik er desondanks toch goed voor sta."

Playstation aan de kant

Ook zijn instelling is sterk veranderd. Hij was van plan erg ambitieus het jaar in en uit te gaan, maar dit heeft hij niet tot uiting kunnen brengen. De motivatie die hij aan het begin van het jaar had om goed zijn best te doen, verdween beetje bij beetje. "Dit jaar ga ik waarschijnlijk wel over, maar voor volgend jaar zal ik toch wel meer mijn best moeten doen." Voor hem betekent dit PlayStation aan de kant, en met zijn neus de boeken in. Verder moest zijn keuze in een vervolgopleiding en toekomstdroom een verandering doorgaan. Waar hij vorig jaar nog een eigen ICT-bedrijf wilde beginnen, wil hij nu meester worden. "Ik ben veranderd van gedachte omdat een ICT-bedrijf beginnen erg lastig is en ik graag mensen nieuwe dingen leer. Dan past meester beter bij mij." Dit motiveert hem wel verder om harder zijn best te gaan doen, en toch zijn spelcomputer even aan de kant te zetten. Want wie meester wilt worden, zal het zelf eerst moeten begrijpen!

Voorlopig blijft hij zich focussen op zijn middelbare schooltijd, en kijkt Jeno nog maar even naar hoe het aankomende jaar zal verlopen, nu zijn eerste jaar er net op zit. Maar met frisse moed na de vakantie en een klein steuntje in de rug gaat hij dit zeker redden. Daar gaat hij in ieder geval wel van uit!