Stefan accentueert hoe belangrijk het is je best te doen in je laatste twee jaar.
Stefan accentueert hoe belangrijk het is je best te doen in je laatste twee jaar. "Al deze cijfers tellen mee, het scheelt als je er al goed voor staat." Foto: Tanja Ebbing Foto:

Stefan Ebbing 'ontslagen' van Candea College

De 17-jarige havo'er geniet van een welverdiende vakantie na een periode van drukte

DUIVEN - Gelukkig heeft Duivenaar Stefan Ebbing (17) zijn havo diploma weten binnen te halen. Na een drukke periode heeft hij daarmee zijn middelbare schoolperiode afgerond. Tijd voor een nieuw begin. Stefan gaat het Candea College in Duiven inruilen voor de HAN in Arnhem.


In totaal heeft Ebbing zes jaar over zijn middelbare schooltijd gedaan: hij heeft namelijk havo-4 twee keer gedaan. De eerste keer had hij een ander profiel, Natuur & Techniek, omdat hij in de veronderstelling was dat hij de desbetreffende vakken nodig zou hebben voor de opleiding bouwkunde die hij graag wilde doen. Toen Stefan hoorde dat hij met een ander profiel ook zijn droomopleiding kon volgen veranderde hij. Hij deed examen in het profiel Economie & Maatschappij, met informatica en Duits.

Volgens Stefan ging het schooljaar erg snel. Hij had weinig lessen, korte dagen en weinig toetsen in vergelijking met het jaar ervoor. "Het was voorbij voordat ik het wist" , vertelt hij. Ebbing heeft examen gedaan in vijf vakken: Nederlands, Engels, Duits, economie en geschiedenis. Voor wiskunde heeft hij in havo-4 al examen gedaan, met succes. Er is geen examen informatica, wat voor Stefan betekende dat hij meer tijd had om zijn andere vakken voor te bereiden.
"Op school kregen we examentraining, dit bereidt je goed voor op wat er komen gaat. Volgens Stefan was het verplicht naar minimaal één examentraining te gaan van de hoofdvakken Nederlands of Engels. Twee weken van tevoren is hij officieel begonnen met de voorbereidingen. Zo heeft hij examens uit eerdere jaren geoefend en heeft hij zich voor geschiedenis voornamelijk online verdiept in het vak. Voor economie heeft hij wat minder geleerd. Achteraf had hij gewild dat hij meer voor economie had gedaan, aangezien het toch de laatste loodjes waren voor zijn 3-maandenlange vakantie.
Op vrijdag 10 mei startte Stefan met zijn examen Duits, hij eindigde op maandag 20 mei met economie. Stefans examenperiode was erg relaxt voor hem. "Stressen heeft ook geen zin aangezien je er niets meer aan kunt veranderen." Het heeft voor hem ook zeker geholpen dat hij er qua cijfers al goed voor stond voordat hij de examens inging. Het enige moment waarop hij stress heeft gehad kwam omdat hij zijn water was vergeten. "Eén van mijn docenten rende nog snel naar de tafel om water voor mij te pakken, wij konden er nog wel om lachen." Met allemaal voldoendes heeft Stefan een erg mooie examenlijst behaald.
Aankomend jaar gaat Stefan de vierjarige bouwopleiding volgen aan de HAN in Arnhem. Hij is blij dat hij eindelijk klaar is met de middelbare school en naar een andere school gaat. Ebbing wil graag architect worden, daarvoor moet hij echter nog een universitaire master doen. Voor nu is voor hem een mix van theorie en praktijk belangrijk, wat hem erg interessant lijkt. Stefan accentueert hoe belangrijk het is je best te doen in je laatste twee jaar. "Al deze cijfers tellen mee, het scheelt als je er al goed voor staat". Examenleerlingen moeten vroeg aan de bel trekken als ze vakken nog lastig vinden. "Alle moeite is het op het eind zeker waard", eindigt Stefan.