"Het is nog geen einde van de stroperijcrisis" Foto:

World's Best News: Afrika ontwikkelt zich

Het gaat niet alleen beter met de Afrikaanse olifant, maar ook de economie maakt een ontwikkeling. Daarnaast schrijft Zuid-Afrika geschiedenis met een regering waarvan de helft vrouw is.

Uit een analyse van het aantal gedode dieren dat werd ontdekt blijkt dat sinds 2011 de stroperij op olifanten daalt. Dit is vooral te danken aan het verbod op ivoor in China, Hongkong en de VS sinds 2017. Wetenschappers waarschuwen echter dat de olifant nog steeds in gevaar is. Naar schatting zijn er nog 350.000 olifanten in Afrika, waarvan er jaarlijks nog steeds 10.000 tot 15.000 van worden gedood voor ivoor. Met deze aantallen blijft de populatie in gevaar. ''Het is een positieve trend, maar we mogen het niet het einde noemen van de stroperijcrisis'', bevestigt Severin Hauenstein van de Universiteit van Freiburg.

''Voor de eerste keer in de geschiedenis is de helft van alle ministers een vrouw'', zei de Zuid-Afrikaanse president onlangs. Volgens de BBC is het een verrassing dat er zoveel vrouwelijke ministers zijn benoemd. Zo zegt Xolani Dube, politiek analist: ''Veel van de aangekondigde vrouwen zijn er al tientallen jaren, we moeten ons afvragen wat voor soort verandering er eigenlijk plaatsvindt.'' Hij voegde daaraan toe dat er jonge vrouwen geïntroduceerd moeten worden met een andere kijk op hoe Zuid-Afrika moet worden bestuurd. Verder is Afrika als continent sinds de oprichting van de Wereldhandelsorganisatie officieel de grootste vrijhandelsovereenkomst van de wereld geworden. De Afrikaanse Unie verklaart zelfs dat de African Continental Free Trade Area overeenkomst die op 30 mei 2019 een bindend internationaal juridisch instrument werd, op 7 juli 2019 als markt officieel zal worden gelanceerd. Het gaat hierbij om 52 landen met meer dan een miljard mensen, met daarbij een markt uitgestrekt van Marokko tot Zuid-Afrika. Dat is goed nieuws, want Afrikaanse landen dreven voorheen vooral handel buiten de eigen regio.