Foto: Bas van Spankeren
Foto: Bas van Spankeren Foto:

In beweging

De afgelopen weken zat er een eend te broeden in onze tuin. Een mooi tafereel. Af en toe vloog ze even weg, maar niet zonder eerst haar nest met eieren goed te bedekken om te voorkomen dat de eieren een smakelijk hapje zou worden voor andere dieren. Ze kwam altijd weer terug om in alle rust en geduld te zitten en te zitten. Tot het moment daar was deze week. Plotsklaps waren er drie kleine eendenkuikentjes. Eerst zaten ze nog wat voorzichtig onder de moeder. Af en toe lieten ze zich even zien. Gedurende de dag kwamen ze al uit het nest om de directe omgeving wat beter te leren kennen. We hebben, helaas voor hen, geen vijver in onze tuin. Om de kleintjes toch wat te laten wennen aan water, zetten we er een bakje met water bij.

Al snel vonden ze dat en gingen er zowaar in. De moedereend bleef steeds waakzaam. De volgende dag liepen moedereend en haar drie kuikens door het gras om de rest van de tuin te verkennen. Een vertederend gezicht. Net toen we wat gewend waren aan dit mooie schouwspel zijn ze vertrokken. Moeder en haar drie kinderen zijn de wijde wereld in getrokken. Op zoek naar water om in te zwemmen en genoeg voedsel, naar nieuwe bestemmingen.

Mooie reis

De komende periode gaan velen van ons ook naar andere bestemmingen, dichtbij of ver weg. Eigenlijk zijn we altijd in beweging en dat moet ook, letterlijk of figuurlijk. Want dat maakt het leven zo mooi. Binnen Kunstwerk! hebben we dit jaar ook gekozen voor het thema 'on the move'. Met verhuizingen, de bewegingen van docenten naar scholen en lesbestemmingen, de activiteiten en de theatervoorstellingen. Iedere dag zijn we in beweging, letterlijk of in ons hoofd. Bewegen is actie. Of we de eenden ooit nog terugzien, is de vraag. Maar ik wens ze een mooie reis!