Alle enthousiaste ploggers bijeen. Foto: Alie Engelsman
Alle enthousiaste ploggers bijeen. Foto: Alie Engelsman Foto:

'Wie gooit er nou een verkeersbord in de sloot?'

Omgeving Westervoort en Duiven weer een beetje schoner dankzij 75 ploggers

WESTERVOORT/DUIVEN - Hardlopers, wandelaars en een enkeling in rolstoel verzamelden zich op zaterdag 22 juni in het Horsterpark om ploggend de omgeving van Duiven en Westervoort zwerfafvalvrij te maken. Een nuttige, maar vooral ook gezellige happening waar zo'n 75 mensen aan deelnamen: het Plogging Evenement.

Ploggen is overgewaaid uit Zweden en een samenvoeging van het Zweedse woord Plocka Up en joggen. De aanwezige ploggers zijn enthousiast. "Wij lopen altijd al in de buurt het zwerfafval op te rapen," aldus een deelneemster. "Maar samen in een groep is extra leuk. Vorig jaar deden we ook mee, toen op een langere route. We kwamen er al gauw achter dat er zoveel afval lag, dat we niet binnen twee uur terug zouden zijn. Nu kiezen we voor een kortere wandelroute, zodat we grondig te werk kunnen gaan." Ze installeert nog even de Litterati-app, een handige app waarmee je het afval op de foto zet, de locatie vastlegt en er ter plekke, of later, tags aan toevoegt, zoals soort afval, materiaal en merk.

Na de opening door wethouders Hans Breunissen van Westervoort, Ton Spaargaren van Duiven en Carla Koers van Zevenaar gaan tien groepen van start. De deelnemers worden begeleid door een groepsleider, herkenbaar aan een blauwe bodywarmer met het logo van GoClean. Een groepsleider: "Ik ga ook mee voor de veiligheid van de kinderen. Sommigen zijn zo enthousiast als ze afval zien liggen, dat ze niet altijd op het verkeer letten." Een jonge deelneemster: "Ik vind het leuk om mee te lopen. Je vindt soms hele rare dingen onderweg. Vorig jaar vonden we een schoen en een autoband." "En een verkeersbord,'" vult haar vriendinnetje op verontwaardigde toon aan. "Wie gooit er nou een verkeersbord in de sloot?" Architect en sponsor Paul van Olden vindt het een goede zaak dat kinderen al jong bewust met zwerfafval bezig zijn. "Vanuit huis kijk ik op een vijver, waar eendjes worden gevoerd. Soms blijft de plastic broodzak bij de vijver liggen. Mijn kinderen zien dat ik naar buiten ga om dat plastic op te rapen. Zo probeer ik een goed voorbeeld voor ze te zijn." Beleidsmedewerker Anita de Graaf ondersteunt het evenement van harte. "GoClean en Loopgroep FRoS organiseren het helemaal zelf, de gemeente is blij met deze initiatieven." Na twee uur zwerfafval opruimen komen de groepen terug bij het theepaviljoen. Daar wacht hen een verfrissend drankje en fruit van De Stokhorst. "Het park lijkt op het eerste gezicht best schoon, maar als je kritisch kijkt is het dat niet," merkt een plogger op. Wethouders Breunissen en Spaargaren reiken twee wisselbekers uit aan de groepen met de meest bijzondere vondsten, een cd van The Chippendales en een nog goede rugtas. Het verzamelde afval wordt gesorteerd en zo nodig nog vastgelegd in de app en de gemeente voert het zwerfafval af, gesorteerd naar pmd en restafval. De organisatoren Peggy Blauw, Marloes Heebing, Joyce Bosveld, Rob Jansen en Eef Spies kijken terug op een geslaagd evenement, mede dankzij de vele sponsoren en LionsClub de Liemers in het bijzonder.