Daphne en Rutger Janssen in vol ornaat.
Daphne en Rutger Janssen in vol ornaat. "Wij maken al onze pakken gericht op één specifieke klant." Foto: Foto: RULYWAKA Foto: RULYWAKA

'Ik wil ooit Barack Obama kleden'

Van Eva Jinek tot Johnny de Mol, veel BN'ers dragen maatwerk van Rietbergh

WESTERVOORT – Kledingmerk Rietbergh maakt sinds 2006 maatpakken, smokings en trouwpakken. Het merk is inmiddels uitgegroeid tot een fenomeen in de textielbranche. Van Eva Jinek tot Johnny de Mol, vele BN'ers hebben thuis maatwerk van Rietbergh hangen. Rik van de Westelaken werd in een Rietbergh kostuum zelfs de best geklede man van het jaar 2016.

Aan de top komen in de modebranche is voor velen een droom. Voor Rutger en Daphne Janssen is deze droom werkelijkheid geworden. Op jonge leeftijd kwamen broer en zus al in aanraking met textiel. "Op vijfjarige leeftijd nam onze vader ons mee naar textielbedrijven", vertelt Rutger. "Maar het begon allemaal bij mijn opa, die met zijn bedrijf bemiddelde tussen producent en afnemer." In het begin was het bedrijf van Rutger en Daphne nog onderdeel van het bedrijf van hun vader. Maar toen de maatkleding steeds beter ging lopen werd Rietbergh een eigen bedrijf. Toch voelde Rutger zich op dat moment nog erg "klein". "Ik had niks wat ik mocht verwachten van het leven, op mijn 21e had ik alleen een mbo-diploma en dus niet echt de goede papieren voor het bedrijfsleven." Ondanks dat een diploma het leven volgens Rutger een stuk makkelijker maakt, is het ook door hard te werken mogelijk om veel te bereiken. "Het motto 'sterven of slagen' zit in ons DNA, je moet gewoon nooit opgeven." Het geloof dat hij ooit mensen als Eva Jinek zou gaan kleden is er altijd geweest. "Het enige waar ik voor hoefde te zorgen is dat de één de ander zou vinden." In het begin probeerde hij mensen één op één te benaderen, maar dit was niet efficiënt. Later ging Rutger lezingen geven om zo grotere groepen in één keer te bereiken. Door het enthousiasme over zijn eigen product wist hij steeds meer mensen te boeien, waarna het steeds drukker werd bij Rietbergh. "Ik zie onze producten echt als kunst en heb mij nooit echt gevonden in de massaproductie", zegt Rutger. "Wij hebben geen voorraad. Wij maken al onze pakken gericht op één specifieke klant." Een klant moet Rietbergh dus volledig vertrouwen in het maken van het perfecte pak. "In het begin was dit vertrouwen winnen lastig. We probeerden zoveel mogelijk twijfel weg te nemen door alles tot in de detail uit te leggen." Vandaag de dag doen ze dat nog steeds. Maar omdat Rietbergh nu een gevestigde naam is, is het vertrouwen van de klant winnen een stuk makkelijker. "Ik heb altijd gezegd dat ik ooit Barack Obama wil kleden. Ik heb dit doel als een soort stip aan de horizon gezet. Dit doel is voor mij een soort 'overlevingsstrategie'." Hiermee bedoelt Rutger dat hij niet belemmerd wil worden door zijn prestaties. Daarom stelt hij zich een extreem hoog doel. Succesvol, dat durft Rutger Rietbergh ondertussen wel te noemen. "Voor mij is het grootste succes de historie die we hebben opgebouwd met zo'n jong team." Maar Rutger ziet ook nog veel mogelijkheden om door te groeien, bijvoorbeeld door zich ook op het buitenland te focussen. Ondanks die mogelijkheid heeft Rietbergh niet de ambitie om door te groeien tot een "mega-bedrijf". "Mijn doel is niet om een bedrijf met honderd man te leiden, dat is niet waar mijn kracht ligt. We willen kort op de bal blijven spelen om zo snel te kunnen reageren op de veranderlijke modebranche."