Afbeelding
Foto:

Ideeën

1359

Naast het Sociaal Contract, of onderdeel daarvan, is er het prettige Democratisch Contract. Een wankel evenwicht om een en ander te regelen tussen de brute, domme bevolking en de enge machtbeluste staat. Dat werkt in het Rijnland heel behoorlijk. Dat het bekritiseerd wordt als een vorm van poppenkast, volksverlakkerij, baantjesmachine, politieke kartelvorming of anderszins, mag waar zijn. Doch net als het Sociaal Contract, moet men er verdomd zuinig op zijn. Er tegenaan schoppen enkel om jezelf in het politieke spel te lanceren of overeind te houden, is laf en wie dat niet doorziet, is dom. Stem midden!

1360

In idee 1285 haalde ik Multatuli aan. "Publiek, ik veracht u met groote innigheid". Wat dacht u hiervan? Publiek ik veracht u met groote innigheid! Publiek ik veracht u! Ik veracht u! Veracht u! Ver-acht u! Ver-acht u en elkaar!
De positieve lading aan het werkwoord verachten is vanaf nu valide. Zorg, in welke hoedanigheid ook, dat u zichzelf en uw directe en verre omgeving, op een acht ziet te krijgen.

1361

Utopie kent u wel. Een samenlevingsvorm waar alles koek en ei is. Dystopie is onbekender. Het is een (denkbeeldige) samenleving met louter akelige kenmerken waarin men beslist niet zou willen leven. Een dystopie is daarmee het tegenovergestelde van een utopie, die dus juist een bijzonder aangename samenleving voorstelt. Beide zijn of niet haalbaar of onwenselijk. Wat kan dan wel? Eerst bedacht ik daarvoor de naam Hooptopie, maar Octopie dekt de lading beter. OCTO staat voor ACHT. Een samenleving die streeft naar een waardering van haar inwoners met een acht. Een samenleving waarvan de leden zichzelf en die samenleving dus met CUM LAUDE waarderen. Nederlanders waarderen gemiddeld hun leven met een 7.6. Octopie in zicht!