'De plaatjes die wij draaien zijn op z'n Hollands, vaak uit de jaren '70 of '80.' Foto: Kyra Sannes
'De plaatjes die wij draaien zijn op z'n Hollands, vaak uit de jaren '70 of '80.' Foto: Kyra Sannes Foto:

'Het werk geeft gewoon een goed gevoel'

Radio Mozaïek wordt gemaakt vanuit Rijnstate voor ouderen en zieken

ZEVENAAR - Henk Schipper zit in het bestuur van Radio Mozaïek, een omroep voor zieken en ouderen. Vroeger was hij de voorzitter, nu secretaris. Hij vertelt trots over deze speciale radiozender.

1966, 24 maart. Radio Mozaïek wordt opgericht. Het idee is ontstaan om patiënten een hart onder de riem te steken, door verzoekplaatjes te draaien. Na de eerste studio wordt de locatie een paar keer verplaatst, tot de huidige studio in ziekenhuis Rijnstate in Zevenaar. "De eerste opname werd gemaakt in de keuken van één van de oprichters. De bel moest uitgeschakeld worden, de parkiet moest stil zijn. En dan maar hopen dat er verder niks geks gebeurde." Nu heeft de radiozender natuurlijk een eigen studio en ook betere apparatuur. Waar de patiënten de zender eerst via een klein microfoontje in een kussentje konden luisteren, komt de muziek nu uit luidsprekers en is ook online te vinden. "De zender is bedoeld voor zieken en ouderen, zowel in het ziekenhuis zelf als gewoon thuis."

Radio…

"We begonnen met simpelweg muziek draaien. Daar zijn we mee door gegaan. Nu draait er 24/7 muziek en is er elk uur een nieuwsbericht." Dat laatste wordt automatisch gedaan. De plaatjes die er gedraaid worden zijn op z'n Hollands, vaak uit de jaren '70 of '80. Dat verschilt nog wel eens," vertelt Henk. Op dinsdagavond is er altijd een speciaal programma van 'de drie musketiers'. "Zij gaan dan langs alle bedden om verzoekjes op te halen. Zo krijgen wij ook een idee van wie er allemaal luisteren, en de patiënten vinden het ook altijd wel leuk om even contact te hebben." Sociaal contact door deze radiozender is voor Henk zelf niks nieuws. De eerste keer hielp hij met aansluiten en toen raakte hij in gesprek met een patiënt. "Hij vroeg een nummer van John Denver aan. We hebben het toen even gehad over zijn muziek en ik kreeg zelfs te horen dat hij hem ooit heeft ontmoet. Hartstikke leuk."

… en televisie

Later komt TV mozaïek er ook nog bij. Countryfestivals, carnavalsoptocht, de gospel. Alles wat een leuk onderwerp is voor de zieken nemen ze op. "Per maand maken we twee uur film. Eén uur een maandoverzicht en één uur de 'special', waarbij we inzoomen op een gebeurtenis." Hiervoor zoeken ze nog steeds vrijwilligers, vertelt Henk. "Ook voor de jeugdafdeling. Presentaties geven, interviews houden, maar ook voor techniek en onderhoud kunnen we altijd mensen gebruiken." Mozaïek wordt dan ook helemaal gerund door vrijwilligers, die samen een mooie naam hebben opgebouwd. "Als wij bedrijven bellen om te vragen of we daar mogen filmen, willen ze vaak graag meehelpen." Als alles gefilmd en gemonteerd is, wordt er een DVD gemaakt. Deze komt terecht in Duiven, Westervoort, Liemerije, Tolkamer… en ga zo maar door. "Soms zie je de zieken kijken naar onze tv-zender, of naar Mozaïek live. Dat is een radioprogramma dat op locatie gemaakt wordt. Zo is er een man die zijn pak aantrekt en dan echt 'uit' gaat. Als je mensen zo ziet luisteren en kijken, geeft dat je gewoon een goed gevoel."