Afbeelding
Foto:

Wings of freedom 2019

Het verkrijgen van superioriteit in de lucht was tijdens de Tweede Wereldoorlog een cruciaal onderdeel van iedere militaire strateeg; het vliegtuig was een potent wapen geworden dat offensieven kon faciliteren of kon afweren.

Zo kon de Duitse manier van snelle oorlogsvoering plaats vinden door het gebruik van de vliegende artillerie, die posities van verzet snel murw kon bombarderen. Gedurende de slag om Engeland hebben Britse vliegers de Duitse luchtmacht de macht in de lucht ontzegd, waardoor een amfibische invasie van het Britse eiland onmogelijk werd. Gedurende en na de geallieerde landingen in Normandiƫ speelde het vliegtuig natuurlijk ook een belangrijke rol. Om voldoende capaciteit in de lucht te kunnen hebben, na de landingen, legden geallieerden troepen dikwijls tijdelijke vliegvelden aan, die ervoor zorgen dat de geallieerde luchtvloot telkens bij kon dragen aan de handelingen van de legers op de grond. Deze tijdelijke vliegvelden waren dan ook van groot belang voor een gestage opmars.

Van 21 tot 24 augustus wordt in Ede de vliegshow "wings of freedom" georganiseerd, waarbij een tijdelijk vliegveld wordt nagebouwd en er met verschillende vliegtuigen uit de Tweede Wereldoorlog gevlogen zullen worden. Tevens wordt er hierbij aan historische re-enactment gedaan, zodat bezoekers zichzelf echt terug in de tijd kunnen wanen. Op zaterdag 24 augustus vindt de daadwerkelijke vliegshow plaats, op de eerdere dagen kan men echter al komen kijken hoe het er allemaal op het tijdelijke vliegveld aan toe gaat. Ook worden op de eerdeer dagen verschillende films vertoond die te maken hebben met de Tweede Wereldoorlog.

Kaartjes zijn te koop op de website van Wings of freedom 2019 (www.vliegshowede.nl), meer informatie over het evenement is hier ook terug te vinden.