Albert Vliegenthart tijdens de lezing. Foto: Kyra Sannes
Albert Vliegenthart tijdens de lezing. Foto: Kyra Sannes Foto: Kyra Sannes

Vlinderpopulatie blij met waardplanten

Meer inzicht in libellen en vlinders door lezing van Vlinderstichting

DUIVEN – Vlinders en libellen zijn prachtige insecten. Helaas gaat het niet zo goed met de vlinderpopulatie. Albert Vliegenthart van de Vlinderstichting vertelde tijdens een lezing in De Wijkern hoe we hier iets aan kunnen doen.

"Vossen, olifanten en tijgers in je tuin", begint Albert zijn lezing. "Geloof je me niet?" Op een dia verschijnt een plaatje van een prachtige rode vlinder. "Denk dan maar eens aan de 'kleine vos,' de 'olifantsvlinder' of de rups van de 'grote beervlinder'."

Albert is een ecoloog bij De Vlinderstichting. "We doen onderzoek en tellingen, geven lespakketten, beheeradvies én we beschermen de vlinders en libellen natuurlijk." Dan zijn er nog de lezingen. "Dit is bedoeld om te laten zien hoe complex de wereld van vlinders en libellen eigenlijk is. Als je ze wil beschermen, moet je een aantal dingen goed in het oog houden."

Vlinders

Deze vrolijk gekleurde insecten zijn heel belangrijk voor de natuur. "Ze zorgen voor biodiversiteit en -massa. Ze zijn een voedselbron, maar bestuiven ook veel planten. Denk maar aan kamperfoelie of silene." Maar niet alleen voor de natuur zijn vlinders belangrijk. "Ze doen ook echt iets met ménsen. We worden op kantoor heel vaak gebeld door mensen die een vlinder hebben gezien en dan even hun verhaal willen vertellen", vertelt Albert lachend.

Helaas zijn er de laatste 100 jaar 84% minder vlinders. Daar is niet één duidelijke oorzaak voor. Het is een combinatie, van bijvoorbeeld versnippering van het landschap en verdroging, maar ook door vermesting en bestrijdingsmiddelen."

Libellen

Gelukkig is er ook goed nieuws. "Eigenlijk gaat het met de libellen nu heel goed. De waterkwaliteit is vooruitgegaan en de bedreigde libellensoorten op de rode lijst zijn teruggebracht tot 20%! Libellen vertellen ecologen ook weer veel over de omgeving, vooral over het water. Daarnaast dienen ze zelf als voedsel, maar ze jagen ook. Ze houden, heel belangrijk, de muggen in toom!"

Wat te doen?

"Veel mensen denken dat de vlinderstruik dé oplossing is, maar dit is eigenlijk alleen een kroeg", vertelt Albert. "Vlinders kunnen er nectar halen, maar hebben er verder geen voordeel van. Ze hebben planten nodig waar ze zich kunnen verstoppen of eitjes in kunnen leggen, waardplanten genoemd. Denk bijvoorbeeld aan klimop, heide, kattenstaart en brandnetel. Soms is het niet zo erg om onkruid te laten staan. Af en toe wat bloemetjes in het gazon is prima. Ook open plekjes zijn belangrijk. Dit hebben de vlinders nodig om op te warmen in de zon en zo hun temperatuur op peil te houden."

Voor libellen is er altijd water nodig: liefst geen vis, wel afvlakkende oevers, voldoende planten boven én onder water. Hoogteverschil en afwisseling zijn voor beide soorten heel belangrijk. "Door dit natuurbeheer over te brengen naar je eigen tuin, draag je zelf ook een beetje bij", besluit Albert.