Tijmen, Paul en Jurre krijgen de cheque overhandigd.
Tijmen, Paul en Jurre krijgen de cheque overhandigd. Jostijn Ligtvoet Fotografie

Studentenbedrijf Gigg wordt Nederlands kampioen

GROESSEN – Nadat studentenbedrijf Gigg kampioen oost-Nederland is geworden, is het nu ook Nederlands kampioen. Na een jaar hard werken mogen de drie studenten Tijmen (20), Jurre (19) en Paul (20) Nederland gaan vertegenwoordigen op de Europese kampioenschappen in Lille.

"Ons bedrijf maakt geschenkartikelen van groeipapier, dit voor zowel de zakelijke- als consumentenmark. Groeipapier is papier waar zaden in verwerkt zitten. Als je dit groeipapier in de grond plaatst groeit het uit tot een plant", aldus Tijmen Kuster, medeoprichter van Gigg. Gigg is begonnen met een ecologisch geschenkdoosje met pepermuntjes is een composteerbare verpakking. "Later hebben wij dit uitgebreid tot doosjes met Tony's Chocolonely en Biologische thee", vertelt Tijmen.

Wat begon als een idee bedacht naar aanleiding van een schoolopdracht, is nu uitgegroeid tot Nederlands beste studentenbedrijf. Dit bepaalde de jury van Jong Ondernemen, een stichting die zich inzet om het ondernemerschap bij jongen te ontwikkelen. Na kampioen van oost-Nederland te zijn geworden mocht Gigg door naar Utrecht. Hier moesten de studenten het producten pitchen, een stand presenteren en een ondervraging ondergaan. Dit allemaal onder het streng toeziende ook van de vakjury. "We zaten met z'n drieën naast elkaar in het Beatrix theater. We werden naar voren geroepen en kregen de cheque in handen. Van tevoren hadden wij niet kunnen bedenken dat we kampioen zouden worden", vertelt Tijmen. Volgens de medeoprichter was de concurrentie ook erg sterk. "Maar we hadden er vertrouwen in de wij wel hoge ogen zouden gooien met ons product."

In juli vertrekt het studentenbedrijf naar Lille. Hier gaat het de strijd aan met studentenbedrijven uit andere landen. "We zullen in Lille ons bedrijf in het Engels moeten pitchen, naast deze 'hindernis' is het niveau van de Europese competitie een stuk hoger. We moeten het namelijk opnemen tegen veertig kampioenen", vertelt Tijmen. "Ondanks dat het dus niet makkelijk gaat worden, gaan we vol goede moet richting Lille en we gaan er sowieso een feestje van maken", aldus Tijmen.

Naast de geschenkartikelen is Gigg bezig met het een nieuw product. "Wij zijn bezig met het ontwikkelen van een groeiboekje, dit groeiboekje is gemaakt voor kinderen en ouders. Naast de normale bladzijdes zijn bladzijdes die onbelangrijk zijn voor de verhaallijn van groeipapier gemaakt. Kinderen kunnen deze eruit scheuren en in de grond pootten", zegt Tijmen."Het is erg leerzaam voor kinderen. Naast het leuk maken van lezen leren kinderen ook hoe hun voedsel groeit. Want aardbeien worden niet in de fabriek gemaakt", besluit hij.