Ted is letterlijk en figuurlijk een kleurrijk figuur.
Ted is letterlijk en figuurlijk een kleurrijk figuur. Foto:

Ted Prost wint het Lagerhuis

Leerling van het Candea College is één van de vijf beste jonge debaters van Nederland

DUIVEN - Wie zondag 2 juni de finale van de debatcompetitie 'Op weg naar het Lagerhuis' heeft gezien, weet dat het All-Starteam het nationale scholendebat heeft gewonnen. Dit All-Starteam werd gevormd door de vijf beste individuele debaters uit de competitie. Eén van de teamleden was Ted Prost uit Duiven. "Door te winnen heb ik toch een beetje het gevoel dat ik het verlies van het Candea College heb gewroken." Begin juli gaat hij met zijn team naar New York, een welverdiende beloning.

Het spreken zit de 18-jarige Ted in het bloed, al zit het niet direct in de familie. Ted: "Volgens mijn moeder zou ik het van een ver overgrootfamilielid geërfd hebben." Al op de basisschool viel hij op omdat hij zo makkelijk kon praten met klasgenootjes en juffen en meesters. Hij speelde dan ook de hoofdrol in de musical van groep 8. Daarna ging hij naar het vwo op het Candea College. Daar bracht hij zeven jaar van zijn jonge leven door. "In het eerste jaar ging ik echt even hard onderuit", vertelt Ted. "Het ging allemaal zo makkelijk op de basisschool dat ik niet goed raad wist met de juiste werkhouding op het vwo." Maar de andere schooljaren doorliep hij goed. Dit jaar slaagde hij voor zijn examen.

Dubbel gevoel

Ted deed voor het Candea College mee aan de scholendebatwedstrijd 'Op weg naar het Lagerhuis.' Voor hem een mooie en vooral leerzame periode. "Ik heb nu vier keer in het Candea Collegeteam aan deze wedstrijd meegedaan. Driemaal hebben we verloren en dit jaar behaalde het Candea College de landelijke voorrondes. Maar in de halve finale verloren we helaas van het Cambreur College Dongen. Ik dacht: 'nou dat was het dan, maar ik was blij verrast toen ik werd gekozen voor het All-Starteam.' Het was een dubbel gevoel. Je laat toch je team achter, waar je zoveel mee hebt geoefend en meegemaakt. Maar aan de andere kant, ik kon zo het Candea College toch wel mooi op de kaart zetten."

Teamgeest is belangrijk

Het All-Starteam bestaat uit de vijf beste jonge debaters van Nederland. "Ze komen uit alle hoeken van het land. Het zijn ook hele leuke en hartelijke mensen èn we waren een goed team. En dat terwijl we maar twee keer hebben geoefend en een keer samen uit eten zijn geweest. Dat is wel belangrijk in zo'n competitie, dat je ook echt een team bent. Vorig jaar verloor het All-Starteam van 2018, omdat ze niet echt die teamgeest hadden en als los zand aan elkaar hingen." Het mooiste moment van de wedstrijd vond Ted natuurlijk de uitslag. "Het voelt fantastisch om dan uiteindelijk toch als winnaar uit de bus te komen. Maar de switches in het debat vond ik ook geweldig. Je moet dan ineens het debat waar je mee bezig bent omdraaien. Als je voor een bepaalde stelling bent moet je er, als de zoemer gaat, ineens tegen zijn. Ik geloof dat ik daar aardig in geslaagd ben. De jury was in ieder geval enthousiast. Ook de speeches en het jurycommentaar waren erg goed. Ik kan daar zo van genieten."

Ted vond het een hele bijzondere ervaring om die televisieuitzendingen mee te maken. "Het was heel hectisch. Ik was ook best nerveus. Eerst een half uur naar de visagie en daarna word je als het ware overal naar toe geleid. En al die camera's... Het is een hele show. Leuk om een keer mee te maken, maar ik moet er niet aan denken om dat elke dag te doen." Ted ziet een carrière als presentator dan ook niet zitten.

Ted gaat studeren aan de universiteit in Utrecht. "Ik heb me ingeschreven voor twee opleidingen, te weten Philosophy, Politics and Economics en Bestuurs- en Organisatiewetenschap. Het zijn opleidingen met een zware selectie, dus het is spannend waar ik uiteindelijk terecht kom. Als ik in Utrecht ga studeren, zal ik daar ook op kamers gaan, nieuwe kansen, nieuwe mensen ontmoeten. Maar ik zal de Liemers altijd een warm hart toedragen. Ik heb daar zo'n mooi netwerk op mogen bouwen, zoveel mooie mensen leren kennen."

Op het lijf geschreven

Ted is erg actief in de regio. Zo is hij al jaren nauw betrokken bij Hope XXL. Hij zit in de werkgroep, organiseert en fungeert vaak als spreker tijdens evenementen. Vooral dat laatste is uiteraard op zijn lijf geschreven. Hij vindt het leuk om te spreken voor groot publiek. Ted is letterlijk en figuurlijk een kleurrijk figuur. Hij valt graag op, zoals hij dat zelf zegt. "Ik draag vaak flamboyante kleding, veel roze of bloemetjes, bretels en vlinderstrikjes. Ik hou van humor in een debat, in alle andere dingen die ik doe, in het leven." Behalve voor Hope-XXL zet Ted zich ook in voor de Burgerbegroting in Duiven, voor GoClean de Liemers en werkte hij samen met B&W van Arnhem aan een jeugdmanifestproject. "Ik woon dan wel niet in Arnhem, maar ben er vaak. Ik heb er vrienden en ben wel bekend met het uitgaansleven daar. Ik kan dus best goed meepraten en ik laat me nu eenmaal graag horen," grapt de Duivenaar. En Ted schrijft natuurlijk zelf ook voor de De Liemers Helemaal Goed Courant. Hij leert graag van de projecten waar hij aan meewerkt. "Ik weet nu heel veel van het bijenleven, omdat ik heb meegeholpen aan "Duiven bloeit". Verschillende stukken grond in de gemeente Duiven (Duiven, Loo en Groessen) zijn met bloemenzaadmengsels ingezaaid om op die manier meer vlinders en bijen te trekken."

Debat of dialoog?

Op de vraag: Debat of Dialoog? kiest Ted voor de dialoog. "Een debat is meer een spel, een manier om het publiek te overtuigen van jouw gelijk. Een dialoog brengt je verder, zowel in de politiek als in zakelijke of privérelaties. Bij een dialoog is het de kunst om naar elkaar te luisteren. Dat mis ik bij debatten. Ik zou graag zien dat politici meer in dialoog gaan. Dat zou een groot verschil maken." Ted ziet zichzelf geen politicus worden. Hij vindt het wel leuk om te lobbyen. Een functie als diplomaat of ambassadeur past hem beter. Ondernemen om een verschil te maken, is wat hij wil. "Ik hoef geen wereldverbeteraar worden. Ik wil op kleine schaal het leven van mensen om mij heen verbeteren. Vooral ook mezelf ontwikkelen en als dat dan kan in een maatschappelijk project, dan is dat toch een mooie win-winsituatie." Praten is zijn passie, één van zijn hobby's is het spel Dungeons and Dragons. Ted: "Het is heerlijk om met zo'n fantasyspel, gewoon aan tafel met pen, papier en dobbelstenen, je hoofd leeg te maken."

Het All-Star team heeft gewonnen! In het midden jurylid Rob Jetten.