Makerspace in notendop
Makerspace in notendop Foto:

Makerspace in de maak bij Horsterpark

Emil Glänzer en Evert Handelé zoeken sponsors en vrijwilligers

DUIVEN - Het project Makerspace project heeft niet stilgelegen. Voortgekomen uit de Duivense Burgerbegroting in februari, waar de inwoners van de gemeente zelf geld konden verdelen over initiatieven, heeft het project nu de nodige financiële middelen ontvangen voor een zogenaamde 'kickstart'. De initiatiefnemers Emil Glänzer en Evert Handelé steken samen de handen uit de mouwen en zetten alles op alles om deze uitdaging te volbrengen.

Een Makerspace is een plek waar creatievelingen, jong en oud, samenkomen om samen – of alleen technisch bezig te zijn. Binnen de muren van deze ruimte komen oude ambachten als timmeren, houtbewerken en solderen bijeen met het digitale tijdperk dat zich kenmerkt met computers en 3D-printers. "Het is belangrijk een plek te hebben waar je je vaardigheden kunt ontwikkelen," zegt Evert. "Het is nóg belangrijker om een plek te hebben waar je de ruimte geboden krijgt te doen wat je écht leuk vindt." Van werken in projectvorm, tot individueel klussen; een Makerspace kent vele functies.

Bewonderenswaardig

Emil heeft zich laten inspireren door een aantal andere werkende voorbeelden van een Makerspace waar hij zijn passie met zowel techniek als met jongeren verwerkelijkt zag: "Het is alleen maar bewonderenswaardig om te zien dat ieder met een passie voor het maken laagdrempelig aansluiting vinden kan."

Zodra een aantal vrijwilligers zich bij Evert en Emil meldt kunnen zij een belangrijke rol kunnen gaan vervullen binnen de Makerspace. Het idee is namelijk om begeleiding aan jongeren te verschaffen die op hun beurt weer vol interesse luisteren naar de ervaringen van hen die jaren in het vak zitten. Andersom kunnen de ietwat jeugdigere figuren onder hen weer het een en ander vertellen over de werking van 3D-printers, een leuke wisselwerking dus. Conceptueel zit het wel snor met de Makerspace, maar om dit alles gedaan te krijgen, staan Emil en Evert tegenover enkele opgaven. Het goede nieuws is dat het project onderdak zal kunnen vinden bij het Horsterpark, een plek groot genoeg voor activiteiten in de vorm van drone-races en andere experimenten.

Met de 'space' op zak, wordt er nu gezocht naar geïnteresseerden, sponsoring en vooral

naar geld, nodig om gebruik te kunnen maken van de ruimte.

Iedereen die interesse heeft om bij te dragen aan het initiatief of graag meer informatie zou willen, is vrij om te mailen naar zo.diva.nu@gmail.com.

Emil en Evert zullen daarnaast aanwezig zijn op de buurtcamping van zo!Diva van 22 op 23 juni.