Theo Gijsberts en Jan Boerboom:
Theo Gijsberts en Jan Boerboom: "Wat opfrissing kunnen we wel gebruiken" Foto: Nina Elbers Foto:

Stedencontact Zevenaar is op zoek naar gastgezinnen

ZEVENAAR - Ieder jaar organiseert Stedencontact Zevenaar een uitwisseling tussen scholieren en volwassenen uit Zevenaar en Weilburg. Aankomend 5 tot en met 8 september komen volwassenen uit Weilburg naar Zevenaar voor de uitwisseling. Daarvoor is Stedencontact op zoek naar gastgezinnen.


In 1966 is Het Zevenaars Comité voor het stedencontract opgericht. Het doel van de organisatie was om mensen uit verschillende Europese landen met elkaar in contact te brengen om zo te leren over andermans cultuur. Destijds vonden er uitwisselingen plaats tussen de landen Italië, Frankrijk, Duitsland en Nederland.

Sindsdien is er veel veranderd; er was nog geen sociale media waarmee je over de hele wereld contacten kunt leggen en geen internet om informatie te zoeken. Ook waren er veel minder mogelijkheden om te reizen, terwijl je nu binnen drie uur in Parijs bent.

Inmiddels zijn de uitwisselingen met Frankrijk en Italië beëindigd en heeft Stedencontact Zevenaar ervoor gekozen om zich volledig te focussen op de contacten tussen de Zevenaarse en Weilburgse inwoners.

Verrassing

Secretaris van Stedencontact Zevenaar, Jan Boerboom: "Als er vroeger een uitwisseling plaatsvond wist je niet waar je terecht zou komen en moest je alles zelf ontdekken. Ondertussen is de wereld zo klein geworden, omdat je overal naartoe kunt en alles kunt opzoeken dat het niet echt een verrassing blijft." Theo Gijsberts, lid van de organisatie, vult aan: "Het avontuur blijft ondanks alles toch in deze tijden nog bestaan. De mensen maken nog steeds veel dingen mee, en zien zaken die ze nog nooit eerder hebben gezien. Zo leren ze toch veel dingen, en dat is de bedoeling."

Vernieuwing

Toch is er behoefte aan vernieuwing. Het eerste aspect daarbij is verfrissing en het tweede aspect is een informatiever programma. Gijsberts vertelt: "In de laatste jaren is het gaan lijken alsof er telkens vaste gezinnen meedoen aan de uitwisseling, die dan ook dezelfde mensen uit Weilburg op bezoek krijgen. Er wordt dan niets nieuws ontdekt en dat is wel de bedoeling. Ons lijkt het leuk om nieuwe gastgezinnen erbij te hebben en zo onze vriendenkring te vergroten!"
Voorheen bestond het programma vooral uit gezellige uitstapjes, daarvoor in de plaats komen nu meer serieuze thema's. Boerboom legt dit verder uit: "Met het nieuwe programma hopen we te bereiken dat er een nieuwe gedrevenheid bij de deelnemers ontstaat. De mensen uit Weilburg hebben altijd veel interesse in hoe het in Zevenaar gaat en hoe de gemeente alles regelt. Wij hopen door middel van het nieuwe programma dat mensen uit Weilburg speciaal meekomen, omdat zij daar concreet belangstelling voor hebben. Wij hopen dat dit nieuwe onderdeel ook enthousiast ontvangen wordt door de Zevenaarse gastgezinnen."


Vriendschap

De familie Cloo is al een aantal jaren een vast gastgezin: "Wij ervaren de uitwisseling elk jaar weer als gezellig. We volgen met elkaar het programma en zorgen dat ze niets te kort komen. Ik vind de vernieuwingen goede initiatieven, omdat de mensen dan veel meer inhoudelijk over de gemeente Zevenaar leren, dat is belangrijk. Ongeacht wie je in huis krijgt, het is altijd fijn en je houdt er een goede vriendschap aan over."
Wie geïnteresseerd is en graag mee wil doen aan het programma kan zich aanmelden als gastgezin via het emailadres info@stedencontact.nl.