Afbeelding
Foto:

Multatuliaanse reactie

~Commentaar

In onze samenleving is geen plaats voor geloof, daar lijkt het op neer te komen. Alsof de samenleving gebouwd is op alleen feiten, wetenschappelijke dan wel te verstaan, en dat geloof er niet in voor komt. Nee, geloof is een eigen samenleving, maar toch ook weer niet. Geloof bestaat in veel vormen die samen een eigen contract hebben, maar dat contract heeft niks te maken met de samenleving. Het contract van het geloof zou niet eens binnen de samenleving passen. Dat is wat ik eruit opmaak, uit Multaboni's ideeën. Maar ik denk dat het eigenlijk weer gewoon iets is om het geloof neer te halen en de grond in te boren. Om te laten zien dat wetenschappelijke feiten en denkers beter zijn dan gelovigen. Maar waarom kan een gelovige geen denker zijn? Of kan dat wel volgens Multaboni, maar is het gewoon volkomen onlogisch. Misschien moet hij daar eens over nadenken.

Elke keer dat geloof proberen 'uit te schelden', maar er dan gelijk nieuwe vraagstukken in gooien waar hij volgens mij zelf nog niet eens over nagedacht heeft. Ik vraag me ook af of elk geloof niet iets heeft wat hetzelfde is als bij een ander geloof. Misschien wel het geloven zelf, maar het kan ook iets anders zijn. Misschien de hogere macht, als god aangeschreven. Maar waarom is god de hoogste macht in het geloof? Waarom niet het lot? Bij de Grieken en Romeinen stond het lot boven de goden.

Met het lot konden zelfs de goden niet tarten. De goden konden je leven wegen in een weegschaal en daar kwam dan leven of sterven uit. Dat de goden een voorkeur hadden voor die persoon had geen invloed op de weegschaal. Dat zou betekenen dat het lot dan bepaalde of de weegschaal leven of dood aangaf. Dus wat is de hoogste macht? Voor de gelovigen, maar ook voor de denkers. Er is altijd een hogere macht. Wij weten alleen niet welke, zo onwetend zijn we.