Afbeelding
Foto:

Ideeën

1357

Via sofisten, Hobbes, Locke, Rousseau en uiteindelijk Rawls hoef je niet te weifelen aan het Sociaal Contract. Een pakket van impliciete afspraken tussen mensen en/of tussen mensen en de staat. We hebben onderling, al doende, een wettenstelsel samengesteld dat effectief is gebleken. Gedragsregels die ons passen en die ervoor zorgen dat we onderling elkaar niet al te veel naar de keel grijpen en bedriegen en dat we een samenleving organiseren op basis van wetten. We hebben dat als mensheid, met vallen en opstaan en nog altijd niet perfect, wel voor elkaar gekregen zonder een vorm van goddelijke openbaring. Veeleer pragmatisch handelen waarbij zoveel mogelijk mensen profijt hebben. Als men u vraagt waar dat Sociaal Contract vandaan komt? Antwoord dan: 'Door je gezond verstand te gebruiken'.

1358

In tegenstelling tot het Sociaal Contract, wat zich in de praktijk wel bewijst van nut te zijn, is er ook een Religieus Contract. Impliciete afspraken tussen verschillende religies om elkaar niet al te veel aan te vallen. Natuurlijk gelooft en belooft elke religie zijn eigen gelijk en vroeger gingen ze er wat graag voor op de vuist, maar dat doen ze niet meer zo fanatiek. Nou ja, de meeste van die religies.

Ze 'respecteren' elkaar. Laten elkaar hun eigen onzin delibereren. Voetvrijen een beetje onder het mom van de oecumenische gedachte. Ondertussen proberen ze zo hun wankele positie een weinig veilig te stellen. Een Boeddhist gelooft echt iets heel anders dan een christen en die twee geloven kunnen niet tegelijkertijd waar zijn. Dat zal de Boeddhist en de christen beamen, maar niet bekennen.