Stichting Duiven, Groessen, Loo bloeit! en het schoolteam-8 van het Candea College zaaien bloempercelen in. Foto: Bert Carpaij
Stichting Duiven, Groessen, Loo bloeit! en het schoolteam-8 van het Candea College zaaien bloempercelen in. Foto: Bert Carpaij Foto:

Bloemen zaaien is goed voor de bijenpopulatie

DUIVEN - Het schoolteam-8 van het Candea College en de stichting Duiven, Groessen, Loo bloeit! steken de handen uit de mouwen voor een gemeente waarin bijen van harte welkom zijn op de vers aangelegde bloemenpercelen.

Zoem, zoem, zoem: een geluid dat we vandaag minder horen dan goed voor ons is. Alsof wij tegenwoordig nog niet genoeg aan ons hoofd hebben; een vervuild milieu, een - naar zeggen -versplinterd politiek landschap, groeiende achterdocht jegens de vaccinaties en ga zo maar door. Helaas, worden wij dan óók nog eens geconfronteerd met een zorgwekkende afname van onze zwart-gele zoemers: de bijen, maar… treur niet! Het goede nieuws is dat het schoolteam-8 van het Candea College in Duiven, samen met stichting Duiven, Groessen, Loo bloeit! passende maatregelen neemt om ervoor te zorgen dat de bijenpopulatie in de gemeente Duiven altijd wat te zoeken zal hebben.

Bloembestuiving

Waarom dat nou? Niet voor de honing op je boterham, dat is zeker, maar wél voor die boterham zelf. Bijen zijn door middel van de bloembestuiving, het onbewust aan hun vacht laten kleven van pollen en het bevruchten van andere planten, verantwoordelijk voor zo'n tachtig van de totale landbouwopbrengst. Volgens de Rode Lijst van het compendium voor de leefomgeving, een overzicht van bedreigde/uitgestorven diersoorten, blijken van de 338 bijensoorten in Nederland er zeventig erg kwetsbaar te zijn, 83 serieus bedreigd te zijn en er 35 al verdwenen te zijn. Het zou wat zijn als ook de functie om ál deze bijen alsmaar te tellen voor onderzoek zou uitsterven.

Alle gekheid op een stokje. Op papier gaat het flink de verkeerde kant op met deze insecten, maar het is niet de theorie die zal helpen dit proces van bijensterfte om te draaien, dat is immers de praktijk. Het door HopeXXL opgezette schoolteam-8 heeft er werk van gemaakt om samen met een forse groep leerlingen van de verschillende leerjaren onder begeleiding van ambitieuze imkers en andere bijenfanaten, bloemenpercelen in te zaaien. Deze bloemenvelden zijn van redelijk formaat en zijn overal door de drie dorpen Duiven, Groessen en Loo te vinden. De oplettende wandelaar, fietser of automobilist heeft er wellicht een paar gespot die te herkennen zijn aan het bijhorende paaltje met daarop het logo van stichting Duiven, Groessen, Loo bloeit! Leerling Lars van Onna (V2A Candea College) deelt zijn ervaring: "Ik ben trots op mijn groepje dat we dit samen in zo'n korte tijd hebben kunnen realiseren. Dat het allemaal gelukt is heeft ook te maken met de vele sponsoren, hiervoor wil ik ze namens mij en m'n groepje hartelijk bedanken."

Goed voorbeeld

Een stiekeme hoop van de betrokken partijen is uiteraard dat goed voorbeeld, goed doet volgen en dat omliggende gemeentes het initiatief meedragen door ook daar de groene vingers te laten zien.

Maandag 12 mei zijn de eerste percelen ingezaaid door de betrokken partijen die, verspreid over de komende weken, de rest van de kavels ook onder handen zullen nemen. Een kleurrijkere, bruisendere gemeente is natuurlijk nooit weg, zeker niet als het er ook voor zal zorgen dat bijen genoeg voedsel zullen hebben om de koloniën mee te onderhouden. Laten we dan ten slotte, zeker in tijden als deze waarin maar al te veel problemen de kop op steken, optimistisch blijven: komt er géén enkele bij op af, hebben we alsnog iets leuks om naar te kijken.