De Jury van vorig jaar.
De Jury van vorig jaar. Foto:

Hope XXL Archief: Ted naar New York!

Menno Bentveld, Tim Hofman, Marianne Tiemen en Özcan Akyol (Eus). Zie daar de presentator en drie juryleden van de finale uitzending Op Weg Naar Het Lagerhuis 2018.

HOPE XXL had voorafgaand aan dit BNNVARA programma in 2018 weer in alle provincies de voorrondes georganiseerd. Ruim 200 scholen doen mee aan de grootste debat-competitie van Nederland. Meer dan 2000 deelnemers. Uiteindelijk blijven er twee teams over. De beste school en een sterrenteam, samengesteld uit de beste leerlingen van die deelnemende scholen. Een wedstrijd tussen het Barcelona onder de debatingscholen en de Messies van die scholen.

In de finale stond vorig jaar het Nassau College uit Breda. Zij wonnen en als prijs bezochten ze, samen met HOPE XXL, de Verenigde Naties in New York.
Dit jaar was de voorfinale tussen het Cambreur en… het Candea College uit Duiven. Deze voorfinale was zenuwslopend spannend. De jury had het moeilijk. Toen een jurylid aarzelend zei, 'ik heb dan al met al een heel lichte voorkeur voor Cambreur' viel het kwartje naar Cambreur.
In het sterrenteam, dat het opneemt tegen Cambreur, zit Ted Prost. Ted schrijft zeer regelmatig in deze in deze krant en is een van de drijvende krachten binnen het Candea-School-Eight-Team. Binnen de meer dan 2000 deelnemers viel Ted al vroeg op bij de jury om één van de vijf geselecteerden te zijn voor het sterrenteam in de TV-finale. Liever had hij er met zijn eigen Candea-team gestaan.

Afgelopen 2 juni was de finale op televisie bij NPO 2. De opnames waren op 28 mei. De jury bestond dit jaar uit Rob Jetten, Fidan Ekis en… Habtamu de Hoop. Habtamu is presentator bij het Klokhuis en door HOPE XXL ontdekt in Friesland! Zij wezen het sterrenteam aan als winnaar! Dat betekent dat Ted Prost samen met HOPE XXL naar New York vertrekt.