Het Kidsgear Choir trad op tijdens het Oeganda-event. Foto: Nina Elbers
Het Kidsgear Choir trad op tijdens het Oeganda-event. Foto: Nina Elbers Foto: Nina Elbers

Een feestelijke Oeganda-dag in Duiven

DUIVEN - Voor de uit Oeganda afkomstige Suubi Jackie was het op 25 mei eindelijk zo ver: haar eerste zelfgeorganiseerde event voor haar stichting Ddembe vond plaats. Met haar stichting probeert Jackie zoveel mogelijk geld op te halen voor moeders in Oeganda die er alleen voor staan. Dit keer deed ze dat via haar zelfbedachte Oeganda-dag.

De Oeganda-dag was in de OGtent in Duiven en startte om 13.00 uur met de inloop. Suubi Jackie heette alle aanwezigen van harte welkom waarna het Oegandese Kidsgear Choir een prachtig dans- en muziekoptreden gaf. Naast muziek en dans waren er workshops, zoals trommelen en er waren leuke Oegandese spulletjes en lekkere hapjes te koop. Rond 15.30 uur hielden Suubi Jackie en haar man nog een kleine toespraak, waarna de burgemeester van Duiven zijn waardering uitsprak voor het initiatief van Suubi Jackie. Daarna was er een modeshow met mooie Oegandese kleding. Om 16.30 uur kwam de ambassadrice van Oeganda. Zij vertelde over de situatie van vrouwen in Oegandese dorpen en wat voor projecten er gaan plaatsvinden in Oeganda.

Burgemeester van Duiven Rik de Lange die te gast was op de Oeganda-dag: "Zelf ben ik vijftien jaar geleden voor langere tijd in Oeganda geweest. Daar viel me heel erg op hoe slecht de positie van vrouwen is. Ik vind het daarom erg goed dat Suubi Jackie op deze manier Oegandese vrouwen probeert te helpen. Ik ben blij dat de Oeganda-dag in Duiven mocht plaatsvinden en dat er zoveel mensen op af kwamen."

Suubi Jackie vertelt: "Ik was best nerveus, omdat het mijn allereerste zelf georganiseerde event was. Ik heb er veel van geleerd en ik heb nieuwe ideeën gekregen. Op de dag zelf was ik erg druk met alles, maar het was een hele mooie ervaring. Ook financieel heeft het goed uitgepakt. We hebben ruim 1100 euro opgehaald voor de Oegandese moeders. Daar ben ik natuurlijk superblij mee!"