"Het zou mooi zijn als alle leeftijden ons weten te vinden om kennis te maken met onze uiteenlopende films" Foto:

Mariëlle Horsting is nieuwe voorzitter van Filmhuis Didam

DIDAM - Mariëlle Horsting is sinds 1 april de nieuwe voorzitter van Stichting Filmhuis Didam. Een interview met de kersverse voorzitter: over 20 jaar filmhuis in Didam, (financiële) uitdagingen en toekomstige koers. "Het zou mooi zijn als alle leeftijden het filmhuis weten te vinden."'

Het begint in 1998 met het draaien van een film in het Liemers College. De aanwezigen geven aan dat in Didam behoefte is aan een filmhuis. Op 24 december 1998 wordt Stichting Filmhuis Didam opgericht en is de plaats een filmhuis rijker. De aula van Liemers College Didam blijft de eerste jaren de plek voor de filmvoorstelling. Mariëlle: "In het begin kwam iemand uit Almere met een mobiele filmprojector, later schafte de stichting zelf een projector aan." Sinds 2008 heeft Filmhuis Didam in multifunctioneel centrum Meulenvelden een eigen plek, die zij overigens deelt met andere gebruikers. "In Meulenvelden hebben we een filmzaal met een vaste projectieruimte, doek in het plafond dat naar beneden komt en een ingebouwde geluidsinstallatie. Filmhuis Didam was een van de eersten in Nederland die overstapte op de digitale film", vertelt de voorzitter trots.

Sceptici van het eerste uur die twijfelen aan het bestaansrecht hebben ongelijk gekregen: op 13 april vierde het filmhuis haar 20-jarig bestaan met een Oscarfilm, muzikale omlijsting, wijnproeverij, hapje en drankje. Zo'n 'aangeklede filmvoorstelling', zoals Mariëlle het noemt, zou de stichting vaker willen. "Meer bezoekers, grotere naamsbekendheid, meer verbinding en samenwerking met andere partijen", somt de voorzitter haar wensen op. "Ik zou heel graag zien dat het aanbod aansluit bij de vraag en dat het filmhuis voor alle leeftijden toegankelijk is. Maar we missen de jongere generatie." Koers voor de komende jaren is dan ook aantrekken van jonger publiek. "We promoten onze films via social media en flyeren ook op scholen. Naast lijnen met de basisscholen hebben we nu ook lijnen met Liemers College Didam", vertelt Mariëlle. Ze gaat verder: "Ik was verbaasd toen laatst mijn kind, die op Liemers College Didam zit, met haar klas naar Filmhuis Zevenaar fietste voor een film. Terwijl notabene in Didam een filmhuis stáát."

Het illustreert waarom de stichting werkt aan zichtbaarheid en bekendheid. Mariëlle: "Met diverse activiteiten willen we de culturele voorziening Filmhuis Didam promoten. Want ondanks het 20-jarig bestaan, zijn er nóg inwoners die ons filmhuis niet kennen. Bovendien denken sommige mensen, door onze huidige plek, dat we alleen 'open zijn' voor bewoners van Meulenvelden. Maar Filmhuis Didam is openbaar toegankelijk voor iedereen!", zegt de voorzitter met klem. Met netwerken en deelnames aan bijvoorbeeld 'Didam op Stelten', wil de stichting het filmhuis meer bekendheid geven. Voor meer bezoekers én meer inkomsten kent het filmhuis al de actie 'Vrienden van'. Voor een bepaald bedrag per seizoen - dat gelijkloopt aan een schooljaar - ontvangt 'de vriend' korting op het toegangskaartje. Mariëlle: "We zijn actief bezig om kosten te drukken, het bezoekersaantal te verhogen en inkomsten te vergroten."

Daarnaast is de stichting op zoek naar verbinding én samenwerking met andere (lokale) partijen. "Straks huisvest Meulenvelden nog meer participanten. Bezoek aan het filmhuis moet een belevenis zijn: voor, tijdens en ná de voorstelling. Die belevenis zouden we via kruisbestuiving met andere participanten kunnen creëren." De voorzitter sluit af: "Het filmhuis voegt iets toe aan het culturele voorzieningenniveau in Didam. Het zou mooi zijn als alle leeftijden ons weten te vinden om kennis te maken met onze uiteenlopende films zodat Filmhuis Didam voor álle inwoners een vaste waarde wordt."