De jeugd van Uit! verheugt zich op 14 en 15 juni
De jeugd van Uit! verheugt zich op 14 en 15 juni Foto:

Drie hoofdrolspelers voor één persoon

Jeugd van Theatergroep Uit! speelt met 'Hond in de nacht' een bijzonder toneelstuk

ZEVENAAR - Ieder jaar voert de jeugdgroep van theatergroep Uit! een toneelstuk op in het Musiater. Dit jaar spelen zij 'Hond in de nacht', naar het boek van Mark Haddon en bewerkt als toneelstuk door Iris Cucaro. Uit! geeft er een eigen twist aan.

Het stuk gaat over een autistisch meisje, Chris Boone. Ze woont samen met haar vader, nadat haar moeder overleden is aan een hartstilstand. Op een avond wordt haar buurhond Welington vermoord. Ze gaat op onderzoek uit om uit te vinden wie deze moord gepleegd heeft. Hierbij moet Chris al haar angsten opzij zetten, en met al haar buren, de politie en vreemden praten. Deze mensen doen vaak erg moeilijk tegen haar, wat het nog moeilijker maakt voor Chris, juist omdat ze hen zo erg nodig heeft om het mysterie te ontrafelen. En terwijl zij op pad gaat om achter de waarheid te komen, komt zij meer te weten dan Chris oorspronkelijk verwacht had.

Prachtresultaat

Regisseur Melissa Glasbergen en de vijftien jonge acteurs maken de uitvoering van het stuk gezamenlijk waar. Iedere dinsdagavond repeteren ze, om zo een prachtresultaat neer te zetten. "Ik ben vooral trots op de manier waarop de jeugd dit stuk heeft aangepakt, en hoe met name de drie hoofdrolspeelsters zich verdiept hebben in wat het vraagt om autisme te hebben," vertelt Melissa.

Melissa is heel erg trots op alle leerlingen. "Ik ben ervan overtuigd dat alle leerlingen zichzelf zullen overtreffen," vertelt ze. "Er is veel talent te vinden in de groep, en ik hoop dit talent naar voren te kunnen brengen. Alle leerlingen gaan honderd procent voor hun rol, en vragen zich bij iedere actie af 'hoe zou Chris hierop reageren?'"

Drie Chrissen

De rol van Chris is verdeeld over drie van de leerlingen, waardoor het stuk zich onderscheidt. "Ze zien er identiek uit. Hierdoor wordt de reactie van Chris steeds versterkt uitgedrukt door de twee anderen die in die scène geen tekst hebben. Onderling maken ze echter geen contact. "Dit zorgt ervoor dat er geen verwarring ontstaat bij het publiek en het stuk juist een bijzondere kant krijgt. De drie Chrissen wisselen elkaar af in de scènes, waardoor het spel goed verdeeld blijft."

Flyer

Maar niet alleen over de invulling van het stuk zelf is nagedacht: ook aan de flyer is veel tijd besteed. "Op de flyer zijn de drie hoofdrolspeelsters te zien. De mensen om hen heen verwachten en vinden van alles van Chris, en dit maakt het voor haar erg moeilijk." De flyer is een mooie weerspiegeling van het stuk. Door alleen de kleur bij de drie Chrissen te laten zien, springen zij er nog extra tussenuit. Dit beeld geeft aan hoe zij staan ten opzichte van de rest van de wereld.

Kortom, het stuk wordt emotioneel, bijzonder, grappig en vooral heel spannend. 14 en 15 juni staat theatergroep Uit! op de planken in het Musiater in Zevenaar om 20.15 uur. Kaartjes zijn te koop via de site van Kunstwerk! Het Musiater.