Afbeelding
Foto:

Landgoed Huis Sevenaer richt blik op toekomst

De lange weg van agrarisch bedrijf naar ecologisch kennis- en ontmoetingscentrum

Gedurende de eeuwen is Landgoed Huis Sevenaer functioneel niet veranderd: het is een kasteelboerderij gebleven. Jonkheer Huub van Nispen van Sevenaer was tot zijn dood in 2012 eigenaar van het landgoed en was een visionair op het gebied van landbouw en voedselvoorziening in samenwerking met de natuur. De visie van Landgoed Huis Sevenaer is gebaseerd op het ideaal van de jonkheer. Hoe nu verder?

Al in 2010 is de jonkheer gestart met herontwikkeling en restauratie van het landgoed. In 2011 stelde hij in samenspraak met de provincie, gemeente en Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed de Ontwikkelingsvisie voor Landgoed Huis Sevenaer op. In deze ontwikkelingsvisie is een stappenplan op hoofdlijnen uitgewerkt. In de periode 2011-2018 zijn verschillende stappen uit deze ontwikkelingsvisie gezet.

Zo is de veestal gerestaureerd. Het Koetshuis fungeert als werkplaats en tijdelijke vrijwilligersruimte; het polderhuis met binnenplaats als restaurant en zaalverhuur, de pastorie als Bed & Breakfast.

Ook is het dak van het Hooge Huis gerestaureerd. Daarnaast is de tuinderij nader opgezet. Dit jaar vindt de restauratie van Wittenburgstraat 7-9 tot woningen plaats.

Club van Sevenaer

De jonkheer formuleerde in de tweede helft van de vorige eeuw zijn visie op de wijze waarop de mens in zijn voedselvoorziening zou moeten voorzien. Met name de relatie tussen bodem, plant, dier en mens staat hierbij centraal. Jonkheer Huub van Nispen van Sevenaer had graag zijn kennis en innovatieve concepten gedeeld met anderen. Hij wilde bijeenkomsten over landbouw en voedselvoorziening in samenwerking met de natuur organiseren onder de naam Club van Sevenaer, als variant op de Club van Rome. Een discussieplatform, waarbij originele denkers bijeen zouden komen om van gedachten te wisselen over de vraag hoe de mens niet alleen met zijn voedselvoorziening, maar meer in zijn algemeenheid met de natuur zou moeten omgaan.

Natuur, landbouw en cultuur

Het landgoed vormt met haar landbouwgronden, natuur en cultuurhistorische gebouwen één geheel. De gebouwen zijn ondersteunend aan de productie en natuur. De algehele visie van het landgoed steunt op 3 pijlers: natuur (behoud en beleving), landbouw (natuur technische voedselproductie) en mens en cultuur (cultureel erfgoed).

Deze visie laat zich op termijn vertalen in het volgende concept:

'Kasteelboerderij Landgoed Huis Sevenaer als ecologisch kennis- en ontmoetingscentrum'

productie:

door middel van een gemengd agrarisch bedrijf draagt het landgoed bij aan een gezonde, duurzame voedselproductie voor de regio.

Het agrarische bedrijf is een modern ecologisch landbouwbedrijf op het gebied van veeteelt, akkerbouw en tuinbouw. De agrarische activiteiten worden ondergebracht in een verplaatste agrarische kern in het zuid westen van het landgoed. De focus van het bedrijf ligt op de productie van landbouwproducten in samenwerking met de natuur. De geproduceerde producten worden direct aangeboden aan het publiek en/of zijn beschikbaar via de exploitanten van het landgoed.

ecologische inspirator:

de natuur op het landgoed wordt beschermd. Het ecologische waardevolle parkbos is een kwetsbaar brongebied en natuur heeft hier de hoogste prioriteit. Het landgoed met haar natuur inclusieve landbouw vormt een ecologische inspiratiebron voor de regio. Het landgoed geeft een historische inkijk in hoe de mens vanaf zijn ontstaan is omgegaan en gaat met zijn voedselvoorziening in relatie tot natuur.

sociale verbinder:

het landgoed is een educatief en innovatief ontmoetingscentrum voor verschillende doelgroepen. Waar mogelijk worden de hoge cultuurhistorische- en natuurwaarden gedeeld met anderen.

Clusters van gebouwen

Er zijn drie gebieden/clusters van gebouwen gericht op de verschillende doelgroepen:

1. Een publiek gebied aan de Markt en Wittenburgstraat. Dit gebied omvat gebouwen met (semi) publieke functies: een restaurant, B&B, winkel en een publieke moestuin op Deelhoven (mogelijk in combinatie met zorg). Op langere termijn mogelijke uitbreiding van zorg

2. Het koetshuis of de veestal zijn voor een breed publiek toegankelijk. In een van deze gebouwen komt een educatieve ruimte, een landgoedwinkel, werkomgeving en krijgen de vrijwilligers een eigen plek op het landgoed. In de landgoedwinkel worden producten verkocht die op het landgoed worden verbouwd. Ten behoeve van educatieve doeleinden blijft er kleinschalig vee gehouden worden op historische wijze in het koetshuis of de veestal;

3. Het Hooge Huis is beperkt toegankelijk voor publiek. Hier worden bijeenkomsten, seminars en lezingen gegeven, gerelateerd aan natuur, voedsel en duurzaamheid. Het souterrain kan gehuurd worden voor partijen en besloten diners en dergelijke. Door middel van deze bijeenkomsten kan onder meer invulling gegeven worden aan de Club van Sevenaer: een discussieplatformomtrent de relevante ontwikkelingen op het gebied van duurzame voedselvoorziening. Het Hooge Huis kan fungeren als broedplek voor ontwikkelingen en innovaties die de omgang van de mens met de natuur duurzaam verbeteren. Een verblijfsfunctie in de vorm van een B&B of retraite vormt een mogelijke invulling van de eerste verdieping en zolder.

Het landbouwbedrijf blijft in eigen beheer van het landgoed. Daarnaast worden exploitanten en huurders bij het landgoed betrokken die de visie ondersteunen. Via een netwerkorganisatie worden partners betrokken op gebied van educatie, zorg en innovatie. De vrijwilligers ondersteunen onder andere bij het groen beheer, rondleidingen en bij diverse ondersteunende werkzaamheden. Het landgoed is veelzijdig, staat open voor een divers publiek en heeft een grote diversiteit aan activiteiten en functies. Toch is het landgoed een duidelijke eenheid; overal op het landgoed is merkbaar dat men zich bevindt op Landgoed Huis Sevenaer!

Het landgoed hoopt deze visie de komende tien jaar uit te werken. Het is daarbij afhankelijk van diverse subsidies, medewerking van diverse overheden en natuurlijk onze partners.

Nieuwe website

Parallel met de uitwerking van de toekomstvisie is Landgoed Huis Sevenaer bezig met een nieuwe website. Een moderne website met een nieuw design, slimme navigatie, een goede vindbaarheid en nieuwe functionaliteiten zoals de koppeling aan verschillende social media kanalen, die binnenkort de lucht ingaat.

Word vriend!

Wilt u ook een duurzame toekomst voor Landgoed Huis Sevenaer ondersteunen? Word dan vriend van Landgoed Huis Sevenaer. Alle vrienden dragen dit bijzondere historisch erfgoed een warm hart toe.

U draagt bij aan het behoud van de natuurwaarden en een evenwichtig systeem van landbouw en natuur op het landgoed in hartje Zevenaar en aan het behoud van de historische gebouwen en het bijzondere interieur van het Hooge huis. Als vriend draagt u ook bij aan uitdragen van het verhaal van Landgoed huis Sevenaer. Wij organiseren op diverse manieren kennisoverdracht gericht op gezonde voedselproductie. Met uw bijdrage ondersteunt u ook de vrijwilligers in hun werk op het landgoed. Zowel particulieren als bedrijven zijn van harte welkom als vriend en ontvangen als waardering enkele voordelen zoals gratis deelname aan een excursie, exclusieve bijeenkomsten en/of het landgoed als ontvangstlocatie voor uw personeel of zakenrelatie. In het 100e geboortejaar streven we naar minimaal honderd vrienden. Bouwt u samen met ons aan een duurzame toekomst? Vul het aanmeldformulier in op de website. De vrienden van Landgoed Huis Sevenaer zijn ondergebracht in de Stichting Jonkheer Huub van Nispen Memorie. De stichting is een Culturele Anbi organisatie, uw gift kan fiscaal aftrekbaar zijn.

Afbeelding
John Holtrust-Westerbeek geeft uitleg over de plannen aan de Zevenaarse gemeenteraad.