Jonkheer Huub van Nispen van Sevenaer. Foto: Bas van Spankeren
Jonkheer Huub van Nispen van Sevenaer. Foto: Bas van Spankeren Foto:

'Een voorbeeld voor de wereld'

Landgoed viert 100e geboortejaar van de jonkheer

Gesloten poorten. Stenen muren. Lange tijd had Landgoed Huis Sevenaer iets mysterieus voor de buitenwereld. Jonkheer Huub van Nispen van Sevenaer creƫerde er een unieke plek waar de wereld een voorbeeld aan kan nemen.

Hoog tijd om het verhaal van het landgoed te onthullen. Deze speciale editie is helemaal aan Landgoed Huis Sevenaer gewijd. De timing kan niet zorgvuldiger. Op 29 mei 2019 is het precies honderd jaar geleden dat de jonkheer werd geboren.

"Terecht", noemt Anja van Norel, directeur van Landgoed Huis Sevenaer, de ode aan de jonkheer. "Door zijn buitengewone kijk op de natuur en hoe daar mee om te gaan is er een ongekend krachtige natuurlijke habitat ontstaan op het landgoed." Ze benadrukt hoe belangrijk het is dat het gedachtegoed van de jonkheer wordt doorgegeven: het goed omgaan met bodem, plant, dier en mens. Door de wereld te beschouwen in deze specifieke volgorde, was de jonkheer zijn tijd al ver vooruit.

Toentertijd doelde hij natuurlijk niet op het in huis halen van een hybride warmtepomp, maar op het nemen van je verantwoordelijkheid duurzaam om te gaan met de natuur en de middelen die tot onze beschikking staan.

"Nu zijn de mensen er klaar voor," zegt Anja. "Het is zowel een voorrecht als een grote klus, maar beetje bij beetje willen wij de visie en de duurzame boodschap van de jonkheer overbrengen op de mensen. Wat is er mooier dan hiermee in het 100e geboortejaar te beginnen?"