Eppo van Nispen tot Sevenaer op de 'crime scene': het Eet-Lokaal. Foto: Linda Ruijs
Eppo van Nispen tot Sevenaer op de 'crime scene': het Eet-Lokaal. Foto: Linda Ruijs Foto:

'Ik had als kind een goed contact met hem'

Eppo van Nispen tot Sevenaer maakt een film over de visie van zijn oom

De natuur is voor iedereen in de Liemers erg belangrijk. Daarom is het van belang dat we er goed voor zorgen. De laatste tijd zijn steeds meer mensen bezig met de natuur en het klimaat. Niet alleen nu, maar ook vroeger waren mensen bezig met duurzame ideeën. Eén van hen was Jonkheer Huub van Nispen van Sevenaer. Hij had al in 1960 allerlei ideeën om de samenleving te verduurzamen. Zijn neef Eppo van Nispen tot Sevenaer maakt nu een film over de visie van zijn oom.

"In 1960 was de duurzame visie van mijn oom erg ongebruikelijk", vertelt de algemeen directeur van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. "In die tijd werden veel kunstingrepen gebruikt in de landbouw. Ook was er veel minder aandacht voor de natuur dan nu.

Nu zijn deze ideeën allesbehalve vreemd: er worden veel minder vaak kunstingrepen gebruikt in de landbouw. Daardoor zijn de koeien minder vaak ziek. Ook gaan mensen nu duurzamer om met kunststoffen, worden planten en diersoorten beschermd en worden er meer natuurlijke bestrijders ingezet bij de landbouw. De jonkheer vond in de jaren zestig al dat de natuur beter beschermd moest worden. Daarom was hij erg streng over zijn eigen landgoed, hij had het vermogen om de strijd aan te gaan. De jonkheer zag dat het ook anders kon, grond moest gewoon grond zijn. Zonder kunstmest of toegevoegde stoffen in de bodem.

Bijzondere planten en dieren moesten met rust gelaten worden. Dieren moesten in de vrije natuur kunnen rondlopen, ze hoorden niet opgepropt in een kleine stal. Doordat de natuur vaak zijn eigen gang kon gaan, is het bos bij het landgoed uitgegroeid tot een mooie biologische parel."

Teleurgesteld

Ondanks zijn goede en vernieuwende ideeën, wordt de jonkheer vaak gezien als een norse man. "Maar dat was hij niet", vertelt Eppo. "Een deel van de familie steunde zijn ideeën niet. Hij voelde zich erg teleurgesteld door die afwijzing. Ik had als kind wel goed contact met hem. Hij was altijd erg vriendelijk en hij had een goed gevoel voor humor. Omdat veel mensen zijn passie voor de natuur niet of nauwelijks kennen, besloot ik ter gelegenheid van zijn honderdste verjaardag zijn groene visie in beeld te brengen."

Documentaire

De film wordt geen grote speelfilm, maar een documentaire, die bestaat uit een aantal delen. Ook aan het jongere publiek is gedacht: voor hen produceert hij een speciale kinderversie. Beide documentaires bestaan uit een mix van oude en nieuwe opnames. Het nieuwe materiaal wordt binnenkort opgenomen. Eppo van Nispen tot Sevenaer weet nog niet zeker waar en wanneer de film wordt uitgezonden. "De film zal waarschijnlijk niet op de Nederlandse tv worden vertoond, wél op YouTube of via Facebook. "We kijken of de NPO het eventueel kan uitzenden. We gaan ons uiterste best doen. Maar een lokale uitzending is volgens mij net zo krachtig."