Wim Koning:
Wim Koning: "Het is aan ons hoe we de grond achterlaten voor de volgende generatie." Foto: Rahma Maqboul Foto:

Wim Köning hecht zich aan het landgoed

'Herhaalbaarheid dé sleutel voor een effectief systeem'

Volgens Wim Köning (54) is duurzaamheid een lastig woord, herhaalbaarheid is in de landbouw een toepasselijkere term. Hij is actief op een van de weinige, nog werkende, kasteelboerderijen in Nederland. Huis Sevenaer staat bekend om haar 'duurzaamheid' en dat is een van de factoren die bijdraagt aan het succes van het landgoed in Zevenaar.

Köning is al ruim veertig jaar actief op het landgoed, voornamelijk in de akkerbouw en veeteelt en alles wat daar om heen gebeurt. "Door de jaren heen merk je dat je zowel hechter wordt met de mensen hier, als met Huis Sevenaer zelf."

In 1947 erfde jonkheer Hubert van Nispen de kasteelboerderij. Gedurende zijn leven heeft hij zich ingezet om het landgoed te behouden en er een biologische kasteelboerderij van te maken. Ondanks de tegenwerking van de gemeente Zevenaar, die na de oorlog bouwgrond nodig had om huizen te bouwen, is de jonkheer steeds zijn ideologie trouw gebleven om in die tijd een geïntegreerde teeltmethode te ontwikkelen.

Alles naar eigen idee, want van biologische teelt had nog nooit iemand gehoord. Eigenlijk is de jonkheer de grote initiator, hij heeft de zaken op gang gebracht.
Huis Sevenaer is een pionier op het gebied van biologische landbouw, kringloop en duurzaamheid. "Van vroegs af aan hebben wij hier geleerd dat we meer moeten denken aan de kringloop, evenwicht en het duurzaam verbouwen van het land."

Het voornaamste wat Köning doet is de teelt van gewassen. De percelen moeten op tijd zaaiklaar worden gemaakt en ingezaaid rekening houdend met duurzaamheid. In fases is de hele bedrijfsvoering omgeschakeld naar biologische landbouw. "We hebben een verantwoordelijkheid, het is aan ons hoe we de grond achterlaten voor de volgende generatie" , aldus Wim. Voor Köning is de Belgische term herhaalbaarheid, echter een mooiere term in de landbouw. "Je moet iets kunnen blijven herhalen, niet iets wat voor nu werkt en later niet meer beschikbaar is, zoals fossiele brandstoffen."

Er wordt geen gebruik gemaakt van stoffen van elders, zoals kunstmest wat veel energie kost. Alles komt uit de kleine regio. Daarnaast is er veel aandacht voor ander beheer, insecten en andere fauna. Het blijft echter nog steeds een uitdaging om ziektes en plagen buiten de deur te houden, zonder wasbeschermingsmiddelen.

Ook streeft het landgoed naar economische duurzaamheid, oftewel: de kosten die jaarlijks worden gemaakt, moeten ook weer terug worden verdiend. Er komen veel mensen op het landgoed af, het heeft een enorme aantrekkingskracht. Mensen van buitenaf kunnen zowel passief als actief Huis Sevenaer steunen. Denk hierbij aan het afnemen van producten, vrijwilliger of vrienden van worden. Door de manier waarop er nu wordt omgegaan met het landgoed, zal de volgende generatie Huis Sevenaer aantreffen in optimale vorm. Het is dé sleutel voor een systeem dat jaren mee kan gaan. "Huis Sevenaer is iets om zuinig op te zijn, het is onze plicht dit voort te zetten voor onze volgende generaties", eindigt Wim Köning.