Beeld uit 1956.
Beeld uit 1956. Foto:

'Je weet van tevoren niet wat je tegenkomt'

Jaap Tanja en Anne Lamers schrijven een geschiedenisboek over Huis Sevenaer

Een huis dat barst van een rijke geschiedenis. Een geschiedenis die grotendeels verstopt ligt in het Gelders archief en in het archief van Huis Sevenaer zelf. Zonde, dachten Jaap Tanja en Anne Lamers. Zij besloten in de geschiedenis van het landgoed te duiken en daar een boek over te schrijven.

Los van elkaar hadden Jaap en Anne hetzelfde idee, maar een boek schrijven over het landgoed is makkelijker gezegd dan gedaan. De grote hoeveelheid informatie is namelijk niet allemaal even netjes geordend. Toch gaan ze de uitdaging aan en hopen ze in de loop van volgend jaar het boek uit te brengen. Hoe komen twee mensen van buiten de Liemers erbij om een boek te schrijven over Huis Sevenaer? Jaap kende de verhalen over de jonkheer en het landgoed van zijn schoonmoeder, die in Zevenaar woont en kende ook de toenmalige rentmeester, John Smits. Jaap zei tegen hem dat hij graag de geschiedenis van Huis Sevenaer op zou willen schrijven en kwam zo in contact met Joyce van Katwijk. En Anne, die vormgeefster is en boeken opmaakt, groeide op in de Liemers. Na een andere opdracht kreeg zij het idee voor een geschiedenisboek over Huis Sevenaer en zocht ze contact met Joyce. Nadat Joyce de twee met elkaar in contact bracht, is het balletje gaan rollen. Ze kregen toegang tot de archieven van de familie Van Nispen en konden daar, en in andere archieven, op zoek naar interessante verhalen over de bewoners. En die verhalen zijn er zeker. "Een aantal van de van Nispens heeft in de Tweede Kamer gezeten. Jan van Nispen zelfs 25 jaar lang," vertelt Jaap.


Menselijke verhalen

Hoe de geschiedenis precies verteld gaat worden, weten Jaap en Anne nog niet. Het liefst willen zij dat de menselijke verhalen aan bod komen. Daarbij wordt ook gekeken naar het ontstaan en de groei van het landgoed en haar rol in Zevenaar en de omgeving. Ook de bewoners die voor de familie Van Nispen in het landgoed woonden komen aan bod. "Over die eerdere bewoners wisten we in het begin heel weinig," zegt Anne. "Maar nu komen er dingen naar boven waar wij geen weet van hadden. Dat is leuk, je weet voor je begint niet wat je tegen gaat komen." Niet alleen de mannelijke bewoners worden uitgelicht. Anne benadrukt dat ook de vrouwen op Huis Sevenaer heel veel deden. "We willen laten zien wat hun rol was op het landgoed, dat ze meer deden dan kinderen krijgen en thee zetten." Ook de bedrijfsvoering zal een plekje in het boek krijgen. Jonkheer Huub introduceerde biologische landbouw en veeteelt in een tijd waarin dat zeer ongebruikelijk was. "In de vorige eeuw namen ze hem daarin niet altijd serieus, nu wordt daar anders naar gekeken", vertelt Anne. Het boek komt volgend jaar uit, maar een precieze datum ontbreekt nog. "Het is nog heel veel archiefwerk," vertelt Jaap. "Gelukkig is het wel geordend, want het zijn bijna 70 strekkende meter dozen met papier." Het liefst zouden ze het boek uitbrengen met een tentoonstelling in het Eet-Lokaal of het Liemers Museum zodat mensen ook de oude glasnegatieven kunnen bewonderen die Louis van Nispen, de voorganger van Hubert, gemaakt heeft.