Taco IJzerman leidt bezoekers rond.
Taco IJzerman leidt bezoekers rond. "Door nu verhalen te vertellen, snappen mensen waarom dit het behouden waard is." Foto:

Een moestuin vol verhalen

Taco IJzerman neemt na vijf jaar afscheid van het landgoed

Taco IJzerman (47) heeft een groen hart én groene vingers. Juist die combinatie van hoofd en handen spreekt hem aan. Na vijf jaar als tuinbaas, vrijwilligerscoördinator en groenbeheerder neemt hij met een gerust hart afscheid van Landgoed Huis Sevenaer.

"Ik ben hier in 2014 gekomen. Voor een jaar was de bedoeling, maar het zijn er vijf geworden. Het is nu tijd voor wat anders. De hele vrijwilligersorganisatie staat als een huis, er zijn prachtige ontwikkelingen gaande op het landgoed en mijn opvolging is goed geregeld." Erwin Grob gaat het groenbeheer en zijn taak als vrijwilligerscoördinator overnemen; naar een kartrekker voor Deelhoven wordt nog gezocht: iemand die als opvolger van IJzerman de verantwoordelijkheid gaat dragen voor de biologische teelt in de moestuin op het landgoed. Zo'n vijftig gewassen worden er op Deelhoven geteeld.

Elke vrijdag kunnen bezoekers van 11.00 tot 15.00 uur in de moestuin verse en onbespoten biologisch groente en fruit kopen; het andere deel van de oogst gaat naar restaurant Eet-Lokaal.

Ecologisch groenbeheer

Elke week steken circa twintig vrijwilligers hun ziel en zaligheid in het beheer van de groene omgeving van de biologische kasteelboerderij. "Dat kan alleen maar omdat deze omgeving zo prettig is. Als je hier 's morgens komt en je hoort de vogels, dan denk je al gauw 'wauw'", vertelt Taco IJzerman.

Dat gebeurt op een ecologische manier. Flora en fauna krijgen de kans om zich door middel van natuurlijke processen te ontwikkelen. De biodiversiteit wordt bepaald door natuurlijke concurrentie en slechts bijgestuurd door de beheerder. Elke plant, elk kruid, iedere boom, ieder zoogdier, elke vogel in of rondom de boomgaarden, moestijn, houtwallen, sloten, hagen op het landgoed heeft zijn eigen verhaal. "Vroeger werden er verhalen over het landgoed verteld. Door nu zelf verhalen te vertellen, kunnen we mensen uitleggen waarom dit het behouden waard is. Waarom wordt het geen park? vragen ze als ik ze rondleid. 'Dat heb ik je net verteld, dan kan het hele principe van ecologisch groenbeheer de prullenbak in' zeg ik dan." Taco IJzerman wijst naar de Duitse bindwilg aan de rand van de moestuin. "Waarom staat die daar? Vanwege het leifruit. Dat moet je aanbinden. Dat kan met een flexibel takje van een bindwilg. Het takje bind je vast en blijft een jaar of twee zitten, onder invloed van uv en droogte breekt het dan af."

Walhalla

Het reservaatbos, waar vroeger werd gepicknickt, is nu een walhalla voor ecologen. "De jonkheer heeft er natuur van gemaakt. Het is het domein van twee reeën, boommarters, steenmarters en een heleboel vogels.

Een ecoloog heeft vorig jaar een inventarisatie gemaakt, die liep hier kwijlend rond. We hebben het beheersplan aangepast op basis van wat hij allemaal heeft ontdekt.

We monitoren de planten en kruiden, het is nu een rustplaats voor de zoogdieren en de vogels, zodat ze zich op de akkers en houtwallen kunnen handhaven."