Pablo van Dick (2e van links):
Pablo van Dick (2e van links): "Het is geweldig om op zo'n uniek stukje aarde te mogen samenwerken" Foto:

Eet-Lokaal en Bed & Breakfast floreren

Bedrijvigheid op het landgoed in de visie van Jonkheer Huub van Nispen

'Evenwicht tussen landbouw en natuur is nodig om duurzame zelfstandigheid te bereiken', dat is de visie van Jonkheer Huub van Nispen. Een visie die wordt voortgezet door het Eet-Lokaal, Bed & Breakfast Huis Sevenaer en de stichting van het landgoed. Dankzij hun invulling en samenwerking laten ze een stukje geschiedenis van Zevenaar intact.

Huub van Nispen, de laatste Jonkheer van Landgoed Huis Sevenaer, overleed in 2012 op 93-jarige leeftijd. Het landgoed was al sinds 1785 in het bezit van de familie Van Nispen en bestaat dankzij de visie en eigenwijsheid van de Jonkheer nog steeds. Een kasteelbedrijf dat nog steeds actief is, mede dankzij de stichting die de visie van de jonkheer blijft uitdragen. De jonkheer wilde zijn landgoed onder geen enkele voorwaarde afgeven aan de gemeente. Dit heeft hij voor elkaar gekregen door zijn eigenwijsheid en door een beschermend gebied te creƫren voor vogels, een beschermd reservaat.

Door het opknappen en de verhuur van enkele panden zijn er financiƫle inkomsten waarmee Huis Sevenaer opgeknapt gaat worden. Wat vroeger een pand was waar krakers woonden - een oude wc deur met Loesje stickers uit die periode is nog bewaard gebleven - is nu het Eet-Lokaal. Waar vroeger de pastorie zat, zit nu de Bed & Breakfast Huis Sevenaer.

Polderhuis

Het Eet-Lokaal is sinds 2015 gevestigd in het voormalig 'Polderhuis' van Landgoed Huis Sevenaer. Hertzog Olivier, de kok van het Eet-Lokaal, begon het bedrijf. Toen Hertzog vorig jaar op zoek was naar een compagnon, waren Pablo van Dick en zijn vriendin Linda Hogerhorst op zoek naar een horeca bedrijf. "Het is een prachtig stukje Zevenaar. Het is een unieke kasteelboerderij die nog steeds actief is. Het is geweldig om op zo'n uniek stukje aarde te mogen samenwerken", aldus Pablo.

Passend verhaal

Veel groente en vlees komt van het landgoed. Wat er is, wordt gebruikt. De overige lokale producten komen van 32 leveranciers uit de Liemers. "We gaan wekelijks zelf de hele regio langs om alles op te halen. Zo hebben we echt alles vers. Daarnaast wordt ook alles gebruikt, alles heeft zijn eigen functie. Appelschillen worden bijvoorbeeld als voer voor de dieren gebruikt. Er gaat zo weinig mogelijk weg." Gasten vinden de ruimte fantastisch, de authentiek huiselijke stijl geweldig en de pure smaken heerlijk. Ze hebben veel waardering voor waar het eten vandaan komt en hoe het gemaakt is. We hebben altijd een passend verhaal bij onze gerechten."

Kunstenaars

Ook de expositieruimte in het Eet-Lokaal is bijzonder. Er hangt elke keer andere kunst van verschillende kunstenaars. Ook kunnen er feesten en partijen gehouden worden. Het gebouw heeft niet alleen de functie van een restaurant. Wel blijft het de huiselijke sfeer behouden. De verbindingen tussen mens en organisatie zijn erg bijzonder.

Dankbaar

"Met het zicht op de 100e gedenkdag, de verjaardag van de jonkheer, vinden we het belangrijk dat de jonkheer genoemd wordt en dat duidelijk is dat hij de grondlegger is van wat hier allemaal is. Natuurlijk heeft hij ook voorvaderen gehad die dit allemaal opgebouwd hebben. Maar hij heeft een hele belangrijke stempel gedrukt op het feit dat dit nu nog bestaat en nog allemaal actief is. Daar zijn wij zelf heel trots op en daarom vinden we het ook mooi om dat elke keer te benoemen. De eigenzinnigheid van de jonkheer heeft er wel voor gezorgd dat dit allemaal behouden is gebleven en daar kan heel Zevenaar hem dankbaar voor zijn." Er is geen drukte, maar volledige rust. Het is een uniek stil plekje nog geen 100 meter van het centrum van Zevenaar vandaan. Pablo: "Het lijkt bijna alsof je in het buitenland bent, omdat het zo oud is."

Dit geldt ook voor B&B Huis Sevenaer dat sinds vorig jaar naast het Eet-Lokaal zit en wordt gerund door Coby van Dalen en Henny Kamphorst. "We zijn eigenlijk per toeval bij het pand gekomen. De stichting wilde er graag een B&B en na contact met de stichting twee jaar geleden, werden we ervoor gevraagd. Het waren toen nog allemaal loze ruimtes. Vorig jaar begon de renovatie. Samen met een aannemer die is gespecialiseerd in oude gebouwen, is het pand gerenoveerd. Daarbij hebben we zoveel mogelijk van de oorspronkelijke inrichting behouden om het pand in waarde te laten van hoe het was', aldus Coby.

Zes comfortabele gastenkamers

In de B&B zijn zes comfortabele gastenkamers die elk genoemd zijn naar een gebied van Zevenaar. Zoals bijvoorbeeld Zonegge en Lentemorgen. Ook is er een gemeenschappelijke ruimte met veranda en tuin welke evenals een gastenkamer beneden rolstoel toegankelijk zijn. De kamers aan de voorzijde kijken uit op de kerk en de kamers aan de achterzijde hebben uitzicht op het bos van het landgoed. Het oude pand is historisch, er is rust en de locatie is geweldig. Dat er een tuin en groen achter is, is ook erg bijzonder. 'Mensen kiezen op basis van de foto's, het verhaal en de historie en de locatie. Het is kleinschalig en er is veel contact en mensen waarderen dat zeer. Het geweldige aan het pand is ook dat alles anders is, alles is schots en scheef, zoals het vroeger ook was. Zo kunnen mensen ook zien hoe het vroeger was en we vertellen dan ook graag over het pand en de historie.'

In samenwerking met het Eet-Lokaal komen veel gasten slapen en ontbijten bij de B&B om dan 's avonds bij het Eet-Lokaal te gaan eten.

Gasten zeggen: "Het is relaxed. Je zit vlak bij het centrum, maar je merkt er niets van. Geen lawaai, alleen maar rust en stilte. Het is een unieke ervaring." Coby vertelt dat het boven verwachting gaat en dat ze ieder weekend wel vol zitten. "Er zijn zelfs al gasten voor de tweede keer teruggekomen, mensen vinden het geweldig. Het leuke is ook dat je veel mensen ontmoet, die elk hun eigen reden hebben om te komen."

Sinds vorig jaar worden er ook twee keer per maand rondleidingen van anderhalf uur door vrijwilligers van het landgoed gegeven. Zo kunnen mensen echt genieten van een oud stukje Zevenaar, wat voorheen nooit toegankelijk was voor publiek. Er komen dan ook veel verhalen over de herkenning en geschiedenis van het landgoed terug van gasten. "De jonkheer was altijd heel streng in het feit dat er niemand op zijn landgoed mocht komen. Als kind durfde je ook echt nooit over de muur te klimmen."

Afbeelding
Coby van Dalen en Henny Kamphorst