Irma en René. Zeventig verhuisdozen vol gesorteerde kranten staan er inmiddels op zolder.
Irma en René. Zeventig verhuisdozen vol gesorteerde kranten staan er inmiddels op zolder. Foto:

'De jonkheer was zijn tijd ver vooruit'

Irha Koolmees en René Wijnbergen geven het verleden een toekomst

Al ging het om een vrijwilligersfunctie, toch kwam er een heuse sollicitatieprocedure aan te pas. Irha Koolmees (26) en René Wijnbergen (64) werken een dag in de week op Landgoed Huis Sevenaer. Housekeeping en archivering staan op hun visitekaartje, allemaal liefdewerk oud papier. Het doel: het bijzondere interieur beschermen en behouden.

Beiden zijn kind van de streek. René is zelfs een geboren en getogen Zevenaarder, Irha groeide op in de Liemers en woont er na wat omzwervingen samen met haar vriend. De één is gepensioneerd, de ander rondde de opleiding Cultureel Erfgoed aan de Reinwardt Academie af en verdient nu de kost als depotmedewerker bij het Openluchtmuseum.

Wat hen bindt is een absolute passie voor het behoud van cultureel erfgoed. Beide vrijwilligers wanen zich in Huis Sevenaer als een kind in een snoepkraam. "Een pareltje", typeert Irha Koolmees de historische kasteelboerderij aan de Wittenburgstraat.

Housekeepingplan

Sinds het najaar van 2018 spenderen zij samen met Ine van Bindsbergen, Wim Vredevoogd en Lizet Boomgaard een deel van hun vrije tijd op het landgoed om de geschiedenis en de verhalen van Huis Sevenaer vast te leggen voor de toekomst. Niet als een olifant in een porseleinkast met de losse pols, maar heel gestructureerd en behoedzaam aan de hand van een housekeepingplan van Erfgoed Gelderland. "Het is ongelofelijk wat hier in de loop van de tijd is verzameld, je weet niet wat je ziet. Het vereist planning en organisatie om alles voor de toekomst veilig te stellen. Ingrid Gerritsen van Erfgoed Gelderland helpt ons daar perfect bij," aldus René Wijnbergen.

Zeventig verhuisdozen

De mannen zijn vooral van het papieren werk, het archiveren van de immense voorraad oude kranten en boekwerken. Zeventig verhuisdozen vol gesorteerde kranten staan er inmiddels op zolder. Deze zijn allemaal grondig gereinigd en voorzien van een speciale beschermlaag door een extern bedrijf. De vrouwen bekommeren zich om de rest van het interieur.

Kippenvel

Tijdens de werkzaamheden en al bladerend door de archieven dringt de visie van de Jonkheer tot in het diepste van hun vezels door. Soms is er zelfs kippenvel. René Wijnbergen: "Hij was geen wereldvreemde, hij was zijn tijd ver vooruit met zijn gedachtegoed over biologische teelt. Dankzij zijn onuitputtelijke strijd het landgoed te beschermen tegen verstedelijking is de kasteelboerderij bewaard gebleven.Gelukkig is er na jaren van juridische procedures draagvlak vanuit de gemeente voor het behoud van het Landgoed." Wel uit hij een zorg voor de toekomst. "Dit is een prachtige plek, met een perfect evenwicht tussen landbouw en natuur. Hopelijk blijft dat zo op het moment dat Woonpark BAT wordt gerealiseerd."