Erwin Grob:
Erwin Grob: "Het hele idee van het beheer is dat de natuur er zelf voor zorgt dat de gewassen niet teveel schade oplopen door natuurlijke vijanden, het gaat om evenwicht" Foto:

Erwin Grob: 'Cultuur en natuur hand in hand'

Landgoed Huis Sevenaer is een uniek natuurgebied

Erwin Grob beheert het groen op het landgoed. Dat landgoed is in verschillende opzichten bijzonder geworden, door de ideeën van de jonkheer.

Smalle paadjes, waarbij je moet uitkijken dat je geen zeldzame planten vertrapt. De vogels fluiten om je heen en alles ruikt heerlijk naar 'buiten', met een vleugje van verse gewassen en hier en daar nog een oude boom. Landgoed Sevenaer is een bijzondere plek, vooral als Erwin het hele verhaal erbij vertelt. Enthousiast wijst hij allerlei flora aan, zoals de kievitsbloem en andere stinzenplanten. Maar ook laat hij gewone bomen zoals de esdoorn zien en geeft hij aan hoe hier mee om moet worden gegaan.

"De flora en fauna op het landgoed zijn heel bijzonder voor heel de Liemers," vertelt Erwin. "Het landgoed is lang als reservaat beheerd. Er is altijd heel voorzichtig beheer geweest en zorgvuldig omgegaan met de planten die er al staan: alles is gekoesterd. Zo zijn er nooit bestrijdingsmiddelen gebruikt." Erwin heeft nu een beheerplan geschreven voor de komende zes jaar, op basis van de ideeën van de jonkheer. "Daarmee willen we bereiken dat bijzondere soorten blijven, of zelfs toenemen." Dit beheer houdt ook in dat delen van het landgoed niet toegankelijk zijn: door de rust worden de dieren behouden. "Er zitten hier nog steeds reeën en vossen en dat zo dicht bij de stad," vertelt Erwin tevreden. Het is onder begeleiding wel goed mogelijk om een kijkje te nemen. "Het is de insteek om mensen deze natuur te laten zien," zegt Erwin. Daarom zijn er eco-excursies: een mooie kans om de historische moestuin, de tuinderij of het parkbos te zien. "Dan krijgen de mensen het verhaal te horen over het landgoed."

Naast de stad

Wat ook opvallend is: het landgoed ligt pal naast de stad. "Het kost veel tijd en energie om het landgoed bij elkaar te houden, omdat er ook steeds weer nieuwe ontwikkelingen zijn." Maar volgens Erwin maakt dit het beheer niet extra moeilijk. "Ik denk eerder dat het uniek én een kans is: zo houd je afzet van producten heel lokaal. Het landgoed is tenslotte echt nog onderdeel van het bedrijf." Alles is nog in gebruik, maar dit zit de natuur nooit in de weg. Zo groeit tussen het graan het spiegelklokje en in de tuinderij zijn zelfs schuilmogelijkheden, voor bijvoorbeeld reeën en hazen. "Tja, dan eten ze het maar een keer op," zegt Erwin. "Het hele idee van het beheer is dat de natuur er zelf voor zorgt dat de gewassen niet teveel schade oplopen door natuurlijke vijanden. Het gaat om het evenwicht."

Het beheer is bijzonder, maar niet uitzonderlijk. "Wel is het de historie die het uniek maakt." Zo zie je het oude frame van de kas nog zitten onder het nieuwe. Normaal gesproken zou er, bij een landgoed als dat van Sevenaer, geprobeerd worden om de oude paden zoveel mogelijk terug te krijgen, om zo weer een goed beeld te krijgen. Hier wordt dit slechts deels gedaan, omdat het ten koste zou gaan van de natuur. "Het is dus zoeken naar het evenwicht wat zorgt voor een optimale situatie. Cultuur en natuur gaan hier hand in hand."