Afbeelding
Foto:

Euro-ISME

The European Chapter of the International Society for Military Ethics (Euro-ISME) is een organisatie die ernaar streeft om ethisch handelen in militaire organisaties te verbeteren.

Een dergelijke combinatie klinkt wellicht wat vreemd, gezien het feit dat militaire organisaties zichzelf over het algemeen specialiseren in het toepassen van geweld, wat nauwelijks ruimte laat voor ethische handelingen. De geschiedenis laat ook zien dat vroegere soldaten veelal weinig rekening hielden met ethische afwegingen. Toch is dit sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog sterk veranderd. Ook nationale legers zijn gebonden aan internationaal recht waaraan zij zich, ook in oorlogssituaties, moeten houden. Met het oprichten van het internationale strafhof in Den Haag in 2002 is het zelfs mogelijk om, op permanente basis, individuen te vervolgen voor het overtreden van het internationaal (oorlogs)recht en voor het begaan van misdaden tegen de mensheid. Tevens worden aankomende soldaten tegenwoordig geschoold in oorlogsrecht en de ethische afwegingen die bij hun beroep horen.

Een dergelijke invulling van het ethisch handelen door nationale legers wordt dus ingegeven door Euro-ISME aan de hand van conferenties en publicaties. Met name de implicaties die nieuwe technologieën hebben op het voeren van oorlog en het opzetten van vredes- en humanitaire missies worden hierbij besproken.

Ook schrijft Euro-ISME prijzen uit voor de beste masterthesis die zich bezighoudt met (militaire) ethiek. Zo is het dus ook mogelijk voor jongere personen, die net hun studie hebben afgerond, om een platform te krijgen om hun bevindingen te kunnen presenteren. Deze studentenprijs wordt ieder jaar uitgereikt.

Mede mogelijk gemaakt door het vfonds.