De leerlingen van het Liemers College beleefden mooie dagen in Duitsland
De leerlingen van het Liemers College beleefden mooie dagen in Duitsland Foto:

Iris en Lindsay: 'Niemand fietst daar'

In MAVO 3 mogen leerlingen op uitwisseling naar Weilburg

ZEVENAAR - Voor vier dagen woonden Iris van Ditshuizen en Lindsay Winters van Liemers College Zonegge in Duitsland, rond partnerstad Weilburg. Daar hebben ze veel dingen meegemaakt. Ze vertellen er enthousiast over.

Iris en Lindsay zitten nu in de derde en mochten kiezen of ze naar Duitsland of Hongarije gingen. Beide meisjes gingen heel bewust voor Weilburg in Duitsland. "Je bent in Hongarije veel meer op elkaar aangewezen, want daar zit je met alle Nederlanders in een appartement. Je leert dus veel minder snel de lokale mensen kennen. In Duitsland zitten we in gastgezinnen, veel gezelliger, vind ik," aldus Iris. Het is voor beide meisjes een geweldige ervaring geweest. Lindsay: "Het is dan misschien vanuit school, maar eigenlijk is het een mini-vakantie." Dat blijkt ook wel uit wat ze vertellen. "Je leert zoveel nieuwe mensen kennen," zegt Iris. Waar Lindsay glimlachend aan toevoegt: "En verder is het vooral plezier maken!"

Nieuwe ervaringen

Iris en Lindsay zijn dus vier dagen in Duitsland geweest, waar ze verschillende dingen hebben gedaan. Op de eerste avond zijn ze wezen bowlen en verder zijn ze bijvoorbeeld naar Frankfurt geweest en hebben het winkelcentrum Wetzlar bezocht. "Ik vind dat ze de activiteiten die we hebben gedaan, heel goed uitkiezen," vertelt Iris. En natuurlijk hebben de meisjes ook vrije tijd gehad, in hun gastgezinnen. "Op een gegeven moment had het broertje hulp nodig bij zijn huiswerk. Dus toen gingen zijn zus en ik hem helpen, maar dat was vollédig in het Duits…" zegt Lindsay lachend. "Ik ben juist heel veel buiten geweest," gaat Iris daar op in. "Het meisje waar ik bij in huis zat, komt uit een gezin waar je alleen tussen bepaalde tijden op je telefoon mag. De rest van de tijd moet je je maar zien te vermaken. Naar buiten, dus!"

School op zijn Duits

Ook hebben Iris en Lindsay twee dagen op school gezeten in Duitsland. "Duitse leerlingen zijn echt heel serieus bezig met school, dat is wel knap, vind ik. Misschien komt dat ook wel doordat de leraren iets strenger zijn," vertelt Lindsay. Wat Iris vooral bijzonder vindt, is dat de leerlingen al snel een keuze moeten maken: "Het meisje waar ik tijdelijk bij woonde zit nu in de tweede, maar gaat binnenkort al speeddaten en moet dan ook een keuze maken wat ze wil gaan worden. Dat vind ik echt heel vroeg."

Schokkend

Hoewel Duitsland en Nederland buurlanden zijn, zijn er toch ook grote verschillen. Bijvoorbeeld bij het eten: "Toen ik daar aankwam, at ik als middageten chili concarne. En om een uur of acht zat ik aan mijn brood!" laat Iris weten. "En hoe ze daar appelsap maken… Je hebt water met prik en daar doen ze dan pure appelsap bij. Het resultaat is heel apart!"

Maar er is zowaar nog een groter verschil tussen Duitsland en Nederland: "Niemand fietst daar," vertelt Lindsay. "Dat was wel heel apart." Want tja, niet fietsen? Dat is voor ons Nederlanders toch wel héél moeilijk te begrijpen.