Het stropen van olifanten blijft een groot probleem
Het stropen van olifanten blijft een groot probleem Foto:

World's Best News: landen in Afrika beschermen hun natuur

Uit een nieuwe studie blijkt dat er mooie resultaten worden geleverd als Oost-Afrikaanse landen hun natuurgebieden beschermen.

De uitspraak van een land om natuurparken te redden is geen lastige. Het uitvoeren van deze belofte is voor veel van deze Oost-Afrikaanse landen echter een stuk moeilijker. Wanneer de bescherming van de parken niet wordt aangepakt verandert de Savanne weer in een landbouwgebied. Gelukkig blijkt uit een nieuwe studie in Global Ecology and Conservation dat in Oost-Afrikaanse natuurparken juist het tegenovergestelde plaatsvindt. Afrikaanse overheden zijn in toenemende mate succesvol in het beschermen van hun natuur.

Onderzoekers ontdekten dat in Oost-Afrika (Burundi, Kenia, Rwanda, Tanzania en Oeganda) inmiddels 1776 gebieden een vorm van bescherming ontvangen. Dat is meer dan een kwart van het totale grondgebied van de landen. In deze natuurgebieden lopen onder meer leeuwen, olifanten, gorilla's en vele andere bekende Afrikaanse dieren rond. Tanzania breidde bijvoorbeeld de afgelopen twintig jaar vijf nationale parken uit, het wees drie nieuwe parken aan en vormde twee voormalig jachtterreinen voor groot wild om tot nationaal park. Omdat de gebieden nu beter worden beschermd, wordt er amper land ingepikt door grote landbouwbedrijven: 93 procent van de natuurgebieden blijft daadwerkelijk een natuurgebied.

De onderzoekers zijn blij met het resultaat.Toch blijft het voor veel Afrikaanse landen moeilijk om hun natuurparken te beschermen en hebben ze nog een lange weg te gaan. De onderzoekers zeggen dan ook: ''Beschermde gebieden in Afrika staan onder enorme druk vanwege de hoge bevolkingsgroei en de economische ontwikkeling. Ook het stropen van neushoorns en olifanten blijft een erg groot probleem.''