Yvonne Kaats de Swart tussen de nu nog lege schappen in Hal12.
Yvonne Kaats de Swart tussen de nu nog lege schappen in Hal12. "Laat u vooral verrassen op 15 april" Foto:

Het sociale en culturele hart van Zevenaar

Bibliotheek Zevenaar opent 15 april op nieuwe locatie in Hal12

ZEVENAAR – De bibliotheek in Zevenaar begon 45 jaar geleden op de Hooge Bongert 1 als leeszaal, maar is vanaf 15 april op de nieuwe locatie in Hal12 veel meer dan dat: het sociale en culturele hart van Zevenaar.

Yvonne Kaats de Swart, medewerker Pr & Marketing van Kunstwerk! de Bibliotheek: "Ook het Liemers Museum en de Volksuniversiteit gaan verhuizen naar Hal12. Samen met Het Musiater en de muziekschool vormen we één organisatie: Kunstwerk!" Door vele verschillende facetten samen te brengen in één accommodatie, kan Kunstwerk! beter anticiperen op de vraag van de klant en zich richten op verschillende doelgroepen. Door deze verbreding ontstaat er een synergetisch effect. De muziekschool en Het Musiater blijven op de huidige locatie aan de Bommersheufsestraat.

Het doel is om de bezoeker in Hal12 te prikkelen, enthousiast, geïnteresseerd en nieuwsgierig te maken. De bezoeker kan bijvoorbeeld een boek lenen over de geschiedenis van Zevenaar en ziet kunst, gerelateerd aan de geschiedenis van de Liemers, die wordt tentoongesteld door het Liemers Museum. Op deze manier probeert Kunstwerk! echt een cultureel centrum te creëren.

Bij de bibliotheek denk je aan lezen, maar het is veel meer dan dat. Denk aan lezingen zoals in het verleden van onder meer Jan Terlouw en Jelle Brandt Corstius, gratis digitale workshops zoals Digisterker en Klik & Tik, gratis taalcursussen voor mensen die het Nederlands beter willen leren, bijvoorbeeld door integratie/ laaggeletterdheid. Natuurlijk wordt er ook aan de kinderen gedacht. Voor de kleuters en peuters zijn er speciale voorleesbijeenkomsten op iedere woensdagmiddag van 15.00 tot 16.00 uur en voor de baby's is er het BoekStartcafé. Ook de oudere generatie telt mee. Veel senioren, die in de buurt van de Hooge Bongert wonen, vinden het jammer dat Kunstwerk! naar Hal12 gaat verhuizen. Voor deze groep mensen is de nieuwe locatie verder weg van hun huis. Om ervoor te zorgen dat ook zij gebruik kunnen blijven maken van de leenservice, is er Dienst Boek aan Huis. De boeken worden dan gratis thuisbezorgd bij de lener. De bibliotheek is erg belangrijk uit sociaal oogpunt. Denk aan onderlinge contacten, het doorbreken van een isolement en het gevoel dat je ergens welkom bent. Kunstwerk! wil dat iedereen zich welkom en thuis voelt in bibliotheek.

Kunstwerk De Bibliotheek opent op maandag 15 april haar deuren in het historische Hal12. De plek waar eerst de voormalige Turmac Sigarettenfabriek zat. Deze plek heeft een historische waarde voor Zevenaar. Iedereen kent wel iemand die zich verbonden voelt met het pand. Een opa die sigaretten heeft gemaakt of een vader die daar heeft geschilderd. Er is voor gekozen om de oude elementen terug te laten komen in Hal12. Denk aan de oude leidingen die goed in het zicht blijven, een mooi voorbeeld is Centre Pompidou in Parijs. De betonnen vloer, de openheid en een oude hijskraan die zijn gebruikt in de voormalige sigarettenfabriek worden geïmplementeerd in het nieuwe decor. Iedereen is op 15 april vanaf 09.30 uur van harte welkom om de nieuwe bibliotheek te komen ontdekken. De officiële opening zal later in het jaar plaatsvinden.