Nicky Thomassen kijkt nu al uit naar 15 september
Nicky Thomassen kijkt nu al uit naar 15 september Foto:

'Wij zijn de levende Nachtwacht'

St. Andreas houdt op 15 september een groot federatief schuttersconcours

ZEVENAAR - Nicky Thomassen is nu twee jaar voorzitter van schutterij St. Andreas en zit al elf jaar in het bestuur. Binnenkort gaat hij iets bijzonders meemaken: het grote Federatieve Schuttersconcours van de Gelderse Federatie St. Hubertus op 15 september.

"Als ik een schutterij moet omschrijven, zeg ik altijd dat wij de levende Nachtwacht zijn," begint Nicky zijn verhaal. "Vroeger beschermde de schutterij de burgers altijd. Nu is het een traditie die in stand wordt gehouden." In Nederland zijn er voor de schutterijen drie federaties: in Gelderland, Limburg en Brabant. "Een federatie is eigenlijk een overkoepelend orgaan, je moet het een beetje zien als een provincie," legt hij uit. "Hier, in Gelderland, heb je verschillende kringen, zoals de Liemers, die weer aangestuurd worden door de federatie. En nu komt er dus een federatief schuttersconcours, wat inhoudt dat alle schutterijen in Nederland mee mogen doen." De opkomst wordt dan ook hoog geschat: zo'n 2.400 mensen.

Een uniek gebeuren

Binnen een schutterij zijn er weer verschillende disciplines zoals de muziek, de vendeliers en de kanonniers, maar ook de bielemannen, die vroeger de weg vrijmaakten voor de schutterij en de marketentsters, die voor de soldaten zorgden. Op het concours zullen er dan ook verschillende wedstrijden zijn in deze disciplines, tussen veel verschillende schutterijen. "Zo groot als we het nu gaan doen, is wel heel bijzonder," vertelt Nicky. "Als schutterij hebben wij een eigen koning. Maar er is ook een Europa-koning en dit is nu een Nederlander. Hij komt ook naar het concours. Dat is natuurlijk een eer." Ook is de locatie erg opvallend, namelijk hartje Zevenaar. Zo zijn er muziekwedstrijden op het Raadhuisplein, schietwedstrijden aan de Kampsingel en wordt het kermisterrein gebruikt. Je kan dus altijd komen kijken. "Er zal ook een marsloop dwars door de stad heen lopen. Het is dus echt in het centrum en ik denk dat dit heel uniek is. Je geeft mensen tenslotte de kans om in hartje Zevenaar de schutterswereld te zien."

Dienstbaarheid, broederschap en trouw

"De schutterij is meer dan alleen een vereniging, het is familie van elkaar. Dienstbaarheid, broederschap en trouw staan symbool voor het DNA van deze schutterij," vertelt Nicky trots over St. Andreas. Hij verwacht dit gevoel ook weer terug te zien op het komende concours. "Er heerst een hele mooie samenhorigheid, niet alleen binnen de eigen vereniging, maar ook tussen de andere schutterijen. Op zo'n groot concours als dit, ontmoet je dan weer al je vrienden. Dan klets je over je ervaringen en een beetje over het leven, heel gezellig." Mede omdat het zo'n gezellige groep is, is St. Andreas ook heel toegankelijk, voor verschillende leeftijden. Bij de actieve leden, diegenen in uniform, is de jongste zeven of acht en de oudste ergens eind tachtig jaar. "Maar ondanks het leeftijdsverschil, is het een echte vriendengroep," besluit Nicky. "Dat is gewoon zo iets moois. Ik wil dat deze traditie blijft."