Jur Driessen:
Jur Driessen: "Met vrienden iets leuks doen, zit er vaak niet in" Foto:

Jur Driessen wil slagen als profvoetballer

Groessenaar (19) draagt al tien jaar het shirt van Vitesse

Profvoetballer! Dat is bij de meeste jongetjes op de basisschool het antwoord op de vraag wat ze later willen worden. Zo ook bij Jur Driessen, verdediger van Vitesse onder 19."Ik heb het altijd gezegd, maar als je bij Groessen speelt ben je daar eigenlijk nog niet mee bezig. Maar als je eenmaal bij Vitesse komt, wordt dat in de loop van de jaren wel steeds meer."

Het begon allemaal bij Groessen, daar zette Jur Driessen zijn eerste stappen op het voetbalveld van de plaatselijke voetbalvereniging. Met zijn vader als trainer voetbalde hij van zijn vierde tot zijn negende bij Groessen. "Toen ik negen was ging ik voor het eerst meetrainen bij Vitesse en op mijn tiende begon ik er aan mijn eerste seizoen."

Voor de familie Driessen is het een gewoonte geworden om Jur te steunen. "Mijn ouders, broer en schoonzus komen altijd kijken, mijn zus en zwager af te toe. Ze zijn heel belangstellend."

Alles wordt gemeten

Dat je voor het profvoetbal veel moet laten is duidelijk. Met vrienden iets doen, zit er ook vaak niet in. "Op vrijdagavond niet, want op zaterdag hebben we een wedstrijd. Maar op de zaterdagavond gaan we af en toe iets leuks doen," zegt Jur. Vitesse onder 19 traint vijf dagen in de week. Op zaterdag is de wedstrijd en op zondag zijn ze een dagje vrij. Jur rondde wel zijn HAVO af, maar na twee maanden vervolgstudie in Deventer kwam hij erachter dat het allemaal niet meer te combineren was.

Want zwaar is de weg naar het profvoetbal zeker. Eisen als gewicht, lengte en vetpercentage worden nauwlettend gevolgd. "Ook lenigheid zoals hoeveel graden je kunt maken met je been. Je kunt het zo gek niet bedenken of het wordt gemeten", vertelt de rechtsback.

Drie evaluatiegesprekken

"Elk jaar heb je als speler drie evaluatiegesprekken en dan word je beoordeeld op je goede en slechte punten. De eerste is na voorbereiding wanneer het seizoen net is begonnen. Rond de winterstop volgt een tweede gesprek met de trainers. Dat zijn nu Theo Janssen en Dennis van de Beukering. Allebei ex-profs waar je veel van kunt leren en die jou een advies geven. In april hoor je of je door bent of niet." Dit eindgesprek is dit seizoen op 13 april. "Rond de winterstop is door Theo en Dennis gezegd dat ze een positief signaal af zouden geven naar boven, maar zij gaan er uiteindelijk niet over of ik mag blijven." Een zeer spannende periode dus voor Driessen, hij hoopt dat hij een contract kan tekenen bij Vitesse. "Het doel is om bij Vitesse te blijven, ik heb alle jeugdteams doorlopen, dus het zou mooi zijn als ik het eerste zou halen."

In dat geval komt hij toptalenten als Ihattaren (17) en Gakpo (19) van PSV weer tegen. Spelers waar hij in de jeugd vaak tegen speelde. Net als tegen Matthijs de Ligt van Ajax. Zelf mocht hij al een keer aan het grote werk proeven bij Vitesse 1 tijdens een oefenwedstrijd tegen Royal Antwerp FC. Jur heeft er vertrouwen in. "Geloof in jezelf als je echt iets wilt, daar begint het."