Edwin Brugman:
Edwin Brugman: "Wandelen is goed voor iedereen" Foto:

Edwin Brugman: 'Wandelen is behandelen'

Huisarts trekt stoute schoenen aan en doet mee met Wandelchallenge Zevenaar 2019

ZEVENAAR – Wandelen is niet alleen een simpel, goedkoop en doeltreffend medicijn tegen diabetes, het is goed voor iedereen. Daarom is de Nationale Diabetes Challenge (NDC) in Zevenaar omgedoopt tot 'Wandelchallenge Zevenaar 2019.' Huisarts Edwin Brugman roept mensen én collega's op om mee te doen.

De Nationale Diabetes Challenge is een twintig weken durend wandelevenement dat de kwaliteit van leven van mensen met diabetes verbetert. Initiator is oud-volleybalinternational Bas van der Goor, die zelf Diabetes Mellitus type I heeft. Lokale zorg- en sportprofessionals verzorgen wekelijks een wandeling: in Zevenaar zijn dat huisartsenpraktijk E.M.E. Brugman, Uniek Sporten, Liemerije deskundige zorg voor ouderen, Therapeutische Maatschap Gimbornhof, AV de Liemers en de gemeente Zevenaar.

'Tijdens het lopen

kunnen wandelaars

met mij in gesprek'

In kleine stappen trainen zij samen met de deelnemers tot de Nationale Diabetes Challenge Week van 25 tot en met 28 september 2019. Het doel van deze week is om vier dagen achtereen te wandelen. Drie dagen in eigen omgeving en de vierde dag samen met alle deelnemers uit het land tijdens het NDC Festival. Het NDC-festival vindt plaats op 28 september in Den Haag.

Huisarts Edwin Brugman: "Het verbeteren van de leefstijl - gezonde voeding, voldoende bewegen en stoppen met roken - heeft een positief effect op de bloedglucosewaardes. Daarom is wandelen goed voor mensen met Diabetes Mellitus. Maar eigenlijk is wandelen goed voor iedereen. Niet alleen voor diabeten, maar ook voor bijvoorbeeld mensen met overgewicht, mensen met hart- en vaatziekten en mensen met COPD. Daarom wilden we in Zevenaar we het woordje 'diabetes' uit de naam halen. We hebben het "Wandelchallenge Zevenaar 2019" genoemd."

Informatiebijeenkomst

Dinsdag 23 april is de eerste wandeling van 17.00 tot 18.00 uur. Gestart wordt vanaf het clubgebouw van AV de Liemers. Om deelnemers extra te motiveren om mee te doen en om zelf het goede voorbeeld te geven heeft de Zevenaarse huisarts de stoute schoenen aangetrokken en gaat hij zo vaak mogelijk zelf meelopen. Tijdens het lopen kunnen de wandelaars met hem in gesprek gaan. Hij hoopt dat nog meer collega's zijn voorbeeld zullen volgen. "Wandelaars kunnen zo op een laagdrempelige manier vragen stellen over hun gezondheid en welzijn aan hun huisarts." Hij nodigt iedereen van harte uit om mee te doen met de wandeluitdaging. "Ik kan mij voorstellen dat er nog vragen zijn. Daarom houden we op 16 april een informatiebijeenkomst in het clubgebouw van AV de Liemers. Deze start om 17.00 uur."

Aanmelden voor de informatiebijeenkomst kan door een mailtje te sturen naar m.splithof@unieksporten.nl