"De schrijfstijl is makkelijk, maar het is geen Jip en Janneke taal." Foto: Kim Kleijkers Foto:

Vredebreuk, een thriller met bijzondere cover

Miranda van der Steen schrijf haar tweede boek

DUIVEN - In oktober komt het tweede boek, 'Vredebreuk', van Miranda van der Steen uit. Een thriller over een burenruzie die bijna over de top is. Twee huizen met torens met grote ramen en twee buren die elkaar het leven zuur maken. Er valt een dode en het heeft wat weg van een parodie. Een uitvergroting van de rijke mensen die vaak in thrillers voorkomen.

Miranda schrijft al van kinds af aan. Ze schreef op school en won soms ook een prijs. Als puber schreef ze ook gedichten, maar ze vindt verhalen schrijven toch het leukste. "Zeven jaar geleden ben ik met mijn eerste boek begonnen, daarvoor schreef ik vooral korte verhalen. Ik vind het verzinnen van de verhalen en het out of the box denken heel leuk. Ik houd wel van het schrijven van aparte stukken en ik vind het geweldig om in de huid van de personages te kruipen."

Inhoudelijk heeft 'Vredebreuk' niks met Miranda's eerste boek, 'Broer', te maken. Wel vindt ze het leuk om personages uit andere boeken terug te laten komen, zonder dat deze inhoudelijk iets met elkaar te maken hebben. "Ik kom meestal op het idee voor een verhaal via een beeld. Dit is altijd het begin van het verhaal en er gebeurt dan van alles. Ik wil dan achterhalen hoe het verdergaat en wat er in de toekomst gebeurt en in het verleden gebeurd is, omdat je midden in een gebeurtenis valt." Het bijzondere aan 'Vredebreuk' is een studente van het Rijn IJssel de cover heeft ontworpen.

Naast thrillers voor fictieve verhalen schrijft Miranda ook informatief over de jeugdzorg. Ze is zelf coördinator van Buurtgezinnen, waarbij ze steun- en vraaggezinnen met elkaar matcht. Dit initiatief is er om problemen te voorkomen en op te lossen door op een kleinere basis te helpen. Op deze manier krijgen kinderen minder snel te maken met pleegzorg of jeugdzorg. De vraaggezinnen komen uit Duiven en de steungezinnen komen uit heel de Liemers. "We helpen gezinnen die op het moment hun kinderen niet kunnen bieden wat ze willen. Het kan gaan om opvoeding, opvang, taalontwikkeling of huiswerk, maar ook om een stressvolle thuissituatie. Steungezinnen kunnen helpen door bijvoorbeeld een kind op te vangen." In Miranda's verhalen komt de jeugdzorg soms ook terug. Zo is de hoofdpersoon in haar eerste boek 'Broer' een meisje in een pleeggezin wiens broer dood wordt aangetroffen. "Ik laat het langs de zijlijn terugkomen, maar het is vaak niet de kern van het verhaal." Miranda heeft vaak jongeren die ook bijdehand zijn als hoofdpersonen in haar verhalen. "Een hoofdpersoon moet geen domme keuzes maken waar je je als lezer aan kan ergeren, maar juist voor de hand liggende, zoals een ontvoerde jongen die aanwijzingen achterlaat. De hoofdpersoon is degene die zorgt voor de ontknoping." Wat Miranda veel hoort is dat mensen haar eerste boek vaak in een dag uitlezen en dat ze het boek gewoon niet weg konden leggen. Dat is wat ze leuk vindt en dat is ook haar doel. "De schrijfstijl is makkelijk, zodat je er zo doorheen gaat, maar het is geen Jip en Janneke taal." Op het moment is Miranda bezig om samen met haar man een kaartspel en escaperoom puzzeltijdschrift te maken die hopelijk deze zomer uitkomen. "Ik houd wel van iets nieuws bedenken."