Wim Kieft schudt een anekdote uit de mouw, Renate Janssen en Eddy van der Ley luisteren.
Wim Kieft schudt een anekdote uit de mouw, Renate Janssen en Eddy van der Ley luisteren. Foto:

Kletsen over voetbal in sportcafé

PANNERDEN - Ex-prof Wim Kieft en vrouweninternational Renate Janssen wonnen allebei een EK voetbal. De één in 1988, de ander in 2017. Samen blikten zij in het sportcafé van Pannerden op 28 maart terug op hét hoogtepunt van hun voetballoopbaan.

Aan de hand van gespreksleider Eddy van der Ley vertelde Wim Kieft, oud-speler van onder meer PSV en Ajax over het EK in 1988 in Duitsland. Uiteraard gelardeerd met de nodige anekdotes. "De start was niet best, met een 0-1 nederlaag tegen de Sovjet-Unie. Maar in het tweede duel scoorde Marco van Basten drie keer tegen Engeland, 1-3." In het derde duel speelt Wim Kieft als invaller een cruciale rol. Het is lang 0-0. Tot hij in de 83e minuut zijn hoofd tegen een mislukt schot van Ronald Koeman zet en en de bal met een rare curve achter keeper Pat Bonner verdwijnt. Nederland is door naar de halve finale! "Daar doe je het toch voor!" zegt Wim Kieft. "In de halve finale wonnen we met 1-2 van West-Duitsland en in de finale klopten we nu wel de Sovjet Unie met 2-0." Het vrouwenelftal van Nederland mocht bijna dertig jaar later de eindoverwinning van het EK in eigen land vieren. In de poulefase klopte Nederland de toplanden Noorwegen en Denemarken met 1-0 en België met 2-1. "Als de grote landen er snel uitvliegen krijg je wel steeds meer hoop," aldus de speelster van FC Twente. In de kwartfinale versloeg Nederland Zweden met 2-0, in de halve finale was was Engeland een maatje te klein, 3-0. In de finale klopten de Oranjedames Denemarken wederom, nu met 4-2.

Wim Kieft kijkt minder positief uit naar kansen van Ajax in de Champions League tegen Juventus. Hij hoopt het wel, maar hij verwacht een zware nederlaag. Voor de Oranje mannen ziet hij wel een erg rooskleurige toekomst voor zich. "Goede, talentvolle spelers die ons naar een mooi niveau kunnen tillen."