Oud-voorzitter Wim Seegers (rechts) met zijn opvolger Sander Weijl.
Oud-voorzitter Wim Seegers (rechts) met zijn opvolger Sander Weijl. Foto:

Een halve eeuw vakantiespelen Gelders Eiland

Vijf dagen lang vakantieplezier voor kiezeltjes, donderstenen en keien

TOLKAMER - De vakantiespelen op het Gelders Eiland bestaan inmiddels al weer vijftig jaar. De Stichting Vakantiespelen Rijnwaarden maakt er dit jaar daarom een extra feestje van.

De vakantiespelen begonnen in 1969 als een soort van vakantieweek, waarin kinderen van ouders die het niet zo breed hadden toch een plezierige week kregen. Initiatiefnemer was de katholieke kerk in Lobith. Er zijn periodes geweest dat er vijfhonderd kinderen meededen aan de vakantiespelen, tegenwoordig zijn dat ongeveer 250 kinderen. De vakantiespelen zijn gericht op iedereen in het Gelders Eiland. Behalve Pannerden werken alle dorpen samen om het ieder jaar weer mogelijk te maken.

''Vroeger werden de kleintjes aan de hand van de grote kinderen begeleid, het was altijd een hele organisatie om niemand kwijt te raken,'' vertelt Wim Seegers. Wim is zelf 20 jaar voorzitter geweest van de vakantiespelen. Hij vond het altijd leuk om dingen te organiseren. "En zo zat ik niet hele dagen thuis." Waar vroeger de organisatie voornamelijk werd gedaan door volwassenen, bestaat tegenwoordig de leiding voor de groepen vooral uit jongeren uit het dorp die zelf te oud zijn om mee te mogen doen aan de vakantiespelen, maar nog wel graag hierbij betrokken willen zijn en graag helpen. Zij mogen vanaf 14 jaar helpen bij de kiezeltjes, de jongste deelnemers (4 t/m 6 jaar). Vanaf 15 jaar bij de donderstenen (6 t/m 10 jaar) en vanaf 16 jaar bij de keien (10 t/m 12 jaar). "Je kunt de dagen ook gebruiken voor stage uren als je die nodig hebt voor school."

"Wij zijn op de namen voor de groepen gekomen, omdat we ieder jaar met de donderstenen naar Keijenborg gaan en daar de week doorbrengen,'' vertelt Wim. "Vroeger was dit met alle groepen en dat kon toen nog, omdat ze met bussen en auto's gebracht konden worden. Tegenwoordig gaat alleen nog de oudste groep naar Keijenborg en dat gaat gezamenlijk op de fiets. Er zijn dan begeleiders op motoren. Het is altijd een heel gedoe om heen en terug te komen. Maar ieder jaar gaat dit nog goed", aldus Sander Weijl, de huidige voorzitter van de stichting. "Het enige probleem waar we straks mee zitten is dat er steeds minder motorrijders zijn, omdat de begeleiders van nu er te oud voor worden. Dus voel je je geroepen en meld je hiervoor aan," roept hij op.

Tegenwoordig werken de vakantiespelen ook samen met de gemeente, zodat kinderen met een 'Gelrepas' ook mee kunnen doen en zo ook een fantastische week tegemoet gaan in de zomer. ''We beginnen vanaf februari met de voorbereidingen, dat houdt in thema's en spellen bedenken en iedere maand een keer samen komen. In het totaal duren de vakantiespelen voor de begeleiders ongeveer 1,5 tot 2 weken door alles wat dan opgezet en geregeld moet worden. De vakantiespelen zelf duren vijf dagen. Dit jaar worden de vakantiespelen gehouden van maandag 5 tot vrijdag 9 augustus. De kinderen kunnen online aangemeld worden vanaf 17 juni en op donderdag 27 juni tussen 18.00 en 19.00 uur bij het Gildehuis in Lobith. Meer informatie is te vinden op www.vakantiespelenrijnwaarden.nl. Wil je graag helpen met de vakantiespelen, dan kun je jezelf ook online aanmelden.