Afbeelding
Foto:

Multatuliaanse reactie

~Commentaar

Een mening over een mening, dat is het commentaar bij het idee soms. Nu zou dat ook het geval zijn, want het idee lijkt sterk op een mening. Er zitten punten in waar je over na kan denken en over kan twisten, waar je het mee eens of oneens kan zijn. En wat zou ik er dan voor commentaar bij moeten schrijven?

Bij dit soort ideeƫn vind ik dat je als lezer zelf je mening moet vormen en er maar over moet gaan nadenken en twisten. Dat ga ik niet voor u doen. Gebruik uw hersens maar en denk na.

Nadenken is toch ook wat Multaboni van u verlangt? Hij zegt toch ook zelf dat het goed is te debatteren met elkaar? Maar nu is de vraag waar ik over moet gaan schrijven als ik niet veel bij dit idee kwijt wil. Of kan, wat je er zelf van vindt. Ik heb nog zo'n 170 woorden over, dus laat ik er een idee van Multatuli ingooien, hier komt ie, idee nummer 18: 'Eens-voor-al, het woordjen: is, gebruik ik tot verkorting van 'zou misschien, als ik me niet bedrieg, en u waarschuwende tegen m'n neiging tot scheefzien, kunnenwezen.' 't Is mynplicht u dit te zeggen. Maar uwplicht is te zorgen dat ge uw eigen neiging tot scheefzien niet vergeet.'

Ik vind het altijd wel grappig dat wanneer ik een idee van Multatuli in mijn commentaar gooi, het op de een of andere manier ook altijd past bij het idee van Multaboni.

Of bij mijn commentaar bij het idee van Multaboni. Maar hoe dan ook, het past altijd. Nu ook weer. Nadenken over jezelf en over alles en dan zou het ook kunnen slaan op het discussiƫren met elkaar. Je kan het zelf interpreteren zoals je wilt, maar ik vind het wel passend en het doet me aan beide zojuist genoemde dingen denken. Erg passend als je er zo over nadenkt, vindt u ook niet?