"Ik vind het leuk om mensen te prikkelen tijdens mijn les." Foto: Alie Engelsman. Foto:

Madeleine Corbey: ' Beeldhouwen is een zaak van het hart'

DUIVEN - Als het aan Madeleine Corbey lag kwam de jeugd van Duiven weer volop in aanraking met kunst. "Het is echt een verarming dat kinderen op school geen handenarbeid meer krijgen," aldus Madeleine. "Maar ambacht is niet zo belangrijk als het om kunst gaat, het gaat vooral om het creëren met gevoel en emotie, om het spelen met materiaal."

Madeleine Corbey is beeldend kunstenaar met ateliers in Duiven en Dieren. Ze geeft al 20 jaar beeldhouwles in Atelier Allegro. Madeleine: "Ik vind het leuk om mensen te prikkelen tijdens mijn lessen, om ze hun grenzen te laten verleggen." Soms gebeurt dat ook letterlijk, zoals vorig jaar toen ze met cursisten naar Griekenland ging. "Het is zinvol dat cursisten echt hun dagelijkse leven loslaten en een hele week ontspannen bezig kunnen zijn met kunst." Dit jaar blijft ze in de Liemers. "Ook de Liemers heeft veel te bieden als je het over inspirerende plekken hebt. In mei ben ik met cursisten in de Pannerdense Waard, bij B&B De Raayhof en in juli op Landgoed Halsaf in Babberich. Twee mooie plekken in dezelfde streek en toch zo heel anders." Madeleine raadt de cursisten aan om tijdens de vijfdaagse te overnachten in de omgeving om los te komen van de dagelijkse beslommeringen. "We gaan ook een paar keer met de groep ergens eten."

Papier en steen

Naast beeldhouwen werkt Madeleine graag met papier. Madeleine: "Het verschil tussen het werken met steen en met papier is dat je bij het laatste toe werkt naar een doel of vorm. Bij beeldhouwen ligt dat toch anders. Je kiest een steen, waar je een bepaald gevoel bij krijgt. Daarna volgt er een periode dat je in contact komt met de steen, een emotionele band ermee opbouwt. Vanuit de bezieling die dan ontstaat vormt het kunstwerk zich als vanzelf. Niet het eindresultaat is belangrijk, maar wel de weg er naar toe. Beeldhouwen is een zaak van het hart. Kunstwerken van papier-maché maak ik vooral vanuit het hoofd, rationeel." Op haar website www.paperthougths.nl zijn haar werken te zien, die vaak het thema onmacht met zich meedragen. Madeleine begon met papier-maché te werken toen ze vanwege bekkeninstabiliteit het beeldhouwwerk tijdelijk moest laten rusten. Een onuitwisbare drang naar creëren was de reden voor haar om haar baan bij de gemeente Duiven op te zeggen en zich fulltime aan de kunst te wijden.

Madeleine is een kleurrijke vrouw die van veel markten thuis is. Ze begon als kunstschilder, werd beeldhouwster, werkte aan een indrukwekkend project in Zevenaar en maakte een aantal interessante buitenlandse reizen voor exposities en het geven van cursussen. In haar atelier bewaart ze veel verschillende dingen die ze als materiaal zou kunnen gebruiken. Momenteel volgt ze weer een opleiding in de kunst, namelijk Upgraders. "Ik wil mezelf blijven prikkelen en ontwikkelen. Het is belangrijk om je blik te verruimen. Wat je zo'n 5 jaar geleden verschrikkelijk vond kun je nu heel mooi vinden. Ik leer mijn cursisten ook om te kijken vanuit de vraag "Wat spreekt me niet aan", ik neem ze regelmatig mee naar exposities of musea om echt naar de kunst te leren kijken." Madeleine vindt kunst in de opvoeding van het kind heel belangrijk. "Kinderen leren niet meer echt tekenen of omgaan met materialen. De handenarbeidvakken zoals we die vroeger op school hadden zijn er niet meer. Dat is zo jammer, want daarmee leg je toch een basis." Madeleine zou graag een project starten met kinderen in de gemeente Duiven, maar er moet dan wel een goede plek zijn en wat subsidie voor zo'n project. "Het zou fijn zijn als er meer ruimte voor kunst zou zijn in een gemeente als Duiven."

Meer informatie: http://www.atelier-allegro.nl.