Afbeelding
Foto:

Multatuliaanse reactie

Commentaar~

De ziel, een geest, het leven, het lichaam. En dan nog de ziektebestrijding. Een ziekte bestrijden met de ziekte, het lijkt eerder op het inenten, het voorkomen van het krijgen van de ziekte. Het lijkt veel op ziekte bestrijden, maar volgens mij is het toch net iets anders. Als ik denk aan een ziekte bestrijden, dan denk ik aan het genezen van een ziekte, niet aan het inenten tegen die ziekte. Maar er zal voor allebei reden zijn het ziektebestrijding te noemen. Dit is misschien niet de kwestie waar het om draait, maar het schoot me te binnen.

De kwestie die meer van belang is of in ieder geval meer van belang lijkt, is wat is echt? Waar betaal je nou voor als er niks dan water in het flesje zou zitten? Wat is een ziel en wat is een geest en welke van de twee is dan echt? Zoveel vragen waar we geen antwoord op weten. Als we het dan toch over ziektes en de ziel en de geest en zo hebben, dan vraag ik me iets af. Hebben deze dingen met god te maken? Volgens veel mensen denk ik wel. De ziel zou het lichaam verlaten en naar god gaan geloof ik en een geest kan op aarde blijven rondzwerven als het nog 'dingen' moet doen, moet afronden of afsluiten.

En we hebben het altijd over geesten als het om de doden gaat en in films gaat het vaker over geesten dan over zielen. En als het dan over zielen gaat, dan is het soms ook spiritueel, zoals dat elk levend wezen een ziel heeft en in sommige gevallen zelfs dat ook bijvoorbeeld stenen een ziel hebben, wie weet. Maar als het over god gaat en over ziekte dan hoor ik vaak de vraag: waarom wil god dit voor mij, wat is zijn plan?

Waarom neemt hij het ene leven en schenkt het andere?

Niemand die het weet, want wat is echt?