Michiel Steerneman (Blue Terra) en Mark van Westerlaak van Groene Allianties De Liemers tekenen de samenwerkingsovereenkomst.
Michiel Steerneman (Blue Terra) en Mark van Westerlaak van Groene Allianties De Liemers tekenen de samenwerkingsovereenkomst. Foto:

Samenwerkingsovereenkomst duurzame energie op tafel

Blue Terra energy experts en Groene Allianties de Liemers werken samen om de verduurzaming van bedrijven aan te jagen en om gelijktijdig kennis en connectie de spil te maken van een duurzamer toekomstbeeld.

DUIVEN - De afgelopen jaren is het geen groot geheim dat de focus voor velen ligt op de verduurzaming van onze maatschappij. Niet enkel de burger, maar ook de bedrijven zullen hier op den duur aan moeten geloven. Door nieuwe wetgevingen die in 2019 alle Nederlandse bedrijven voorzien van een zogeheten 'informatieplicht', is het aan deze bedrijven om niet enkel de verduurzaming in te gaan zetten, maar om deze ook aan te kunnen tonen bij onze Nederlandse overheid. Om de organisatie van deze bedrijven te begeleiden in een groenere toekomst, en van aanzienlijk minder kosten en verspilling, slaan Michiel Steerneman van Blue Terra en voorzitter Mark van Westerlaak van Groene Allianties De Liemers de handen ineen.

Veel bedrijven hebben niet door hoeveel geld ze eigenlijk kunnen besparen door hun energieverbruik te minderen; de focus ligt immers op het productieproces en hoewel energiekosten hier relatief weinig van uitmaken, kunnen de absolute kosten op de lange baan hoog oplopen. In 1993 heeft de Nederlandse overheid een wet milieubeheer uitgebracht onder het mom om bedrijven zuiniger en milieubewuster te kunnen laten draaien. Deze wet schrijft bedrijven voor om een zo duurzaam mogelijk plan van aanpak te hebben door bijvoorbeeld de energie slurpende verlichting te vervangen door ledverlichting of door een betere isolatie aan te leggen, waardoor hun verwarmingskosten zullen dalen. Hoe goed bedoeld dan ook, viel deze wetgeving niet te controleren en haakten de Nederlandse bedrijven massaal af. Vandaag de dag, anno 2019, wil de overheid de ideeën uit '93 nieuw leven inblazen door de spelregels te veranderen en het initiatief bij het bedrijf neer te leggen. Steerneman en Nabbe, omgevingsmanager binnen Groene Allianties de Liemers, zien hier kansen om er voor te zorgen dat de door de overheid opgestelde doelen, behaald worden. "De goede eerste stappen zijn gezet," begint Nabbe. "Maar nu is het onder andere aan ons om dit proces te versnellen." Steerneman en Nabbe hebben altijd al goed samen kunnen werken, maar nu blijkt dat hun specifieke gebieden van kennis nog nooit zo goed samengaan als nu. Met de expertise en de vakgerichte know-how van Steerneman op het gebied van verduurzaming bij bedrijven en het alsmaar groeiende netwerk van consultants, accountants en installateurs binnen regio De Liemers van Nabbe, vormen de twee ideale samenwerkingspartners. Het plan? Met de nieuwe, coöperatieve aanpak "Regie op energie", een naam die heerlijk van de tong rolt, zetten de heren woord naar daad door samen met hun contactenkring bedrijven te analyseren, te controleren, maar vooral om ze te stimuleren op het gebied van de verduurzaming in kwestie. Hoe deze ondernemingen op bedrijfsniveau vooralsnog van invloed kunnen zijn op de burger, zit hem volgens Nabbe in de onderlinge bewustwording: "Door te laten zien dat het eens zweverige energiegedoe nu geconcretiseerd wordt als een helder plan dat zich loont, zullen meer mensen hier ook de vruchten van willen plukken door thuis ook energiezuiniger te gaan leven."

Nabbe probeert zelf dan ook zo veel mogelijk zijn eigen werkgebied toe te passen in zijn huishouden, hoe kan het ook anders? In de toekomst verwachten de heren nog meer gebruik te kunnen maken van het netwerk in de regio en zo maximaal te profiteren van het samenwerkingsverband. "Energie vergroenen is één ding, maar het besparen ervan, een ander," besluit Nabbe.