CoDe Oranje houdt toegankelijke debatten en dialogen tussen burgers en politici onderling.
CoDe Oranje houdt toegankelijke debatten en dialogen tussen burgers en politici onderling. Foto:

CoDe Oranje: democratie een slag anders

Jongeren en ervaren politici gaan schouder aan schouder om het verschil te maken

CoDe Oranje is een nieuw politiek initiatief om burgers dichterbij de provinciale politiek te betrekken. Hoe? Door als een 'partij zonder idealen' deel te nemen aan de Provinciale Statenverkiezingen van 20 maart en om te luisteren naar wat de mensen nou écht belangrijk vinden. De top vier van de kandidatenlijst van CoDe Oranje bestaat uit jongeren van zestien tot en met negentien jaar. Elk van hen heeft een andere achtergrond, maar alle vier streven ze een mooiere toekomst na. Vanuit hun gedeelde betrokkenheid bij het Liemerse HOPE XXL sluiten zij op individuele titel aan bij CoDe Oranje om bij te dragen aan de maatschappij van morgen.

ARNHEM - Jongeren en de meer ervaren politici, schouder aan schouder op de lijst van CoDe (Co-democratie) Oranje, ditmaal niet voor de sier, maar om écht het verschil te kunnen maken. In deze partij zonder politieke kleur, zonder partijprogramma en zonder grootschalige nationale belangen, is het de burger, die bepaalt waar CoDe Oranje zich mee bezig zal houden. Onder het mom van een 'agenda van onderop' hebben vier jongeren toegezegd om bij te dragen aan deze nieuwe partijvorm: Jan de Grauw (17), Stan Nijenhuis (19), Noah Haji (16) en Eva van Raaij (18).

Stan Nijenhuis is een 19-jarige rechtsstudent, een hobbylezer, maar sinds kort dus ook een politicus in de dop. Door zijn achtergrond bij HopeXXL, de stichting die het leven van mensen wil verbeteren door verscheidene projecten in de regio te lanceren, rolde hij de lijst van CoDe Oranje in. "Ik ben altijd al maatschappelijk geïnteresseerd geweest," vertelt hij, al roerende in zijn latte macchiato. "Toch heb ik mijzelf nooit kunnen scharen achter één van de nationale partijen." Deze gedachte die Stan deelt met vele andere Nederlanders, maakt hem een ideale kandidaat voor de partij waarbij de burgers zelf bepalen hoe de zaken zullen lopen. "We willen meer zijn dan een partij waarop je alleen stemmen kunt, bij ons begint je inspraak pas bij het stemmen," spreekt Stan gepassioneerd. "Maar of je nu stemt op ons of niet, het stemmen op zich is belangrijk, dat is je recht."

Burgerinitiatief

"Ga stemmen, dit is je recht", zo spreekt Stan de mensen dus rechtstreeks toe. Maar bij CoDe Oranje breng je het er dus met stemmen alleen niet zo gemakkelijk van af. Door te kijken naar modellen van andere landen, denken Stan en de anderen van CoDe Oranje na over hoe de burger meer te zeggen kan hebben op een manier die iedereen aanspreekt. Zo vinden er al enkele 'Town hall meetings' plaats, waarbij iedereen het lokale gemeentehuis bezoeken mag om in gesprek te gaan met de burgemeesters en de wethouders om zo dichter bij de lokale politiek te komen. Ook wil CoDe Oranje toegankelijke debatten en dialogen houden tussen burgers en politici onderling, zodat de burgers meer transparantie kunnen krijgen in de politiek en de politici kunnen horen wat er speelt onder de mensen.

Transparantie en dialogen

Stan is een groot voorstander van zowel de transparantie als de dialogen: "Een debat is een spelletje en in plaats van dat je elkaar vergeefs probeert te overtuigen, moet je in gesprek met elkaar en moet je van elkaar leren. Wij hebben allemaal andere ideeën. Maar dat maakt ons geen vijanden, dat maakt ons interessant om naar te luisteren." Dus voor wie graag dicht bij de politiek staat en het graag zelf voor het zeggen zou willen hebben, wie graag zelf meedoet en wie zelf probeert het initiatief te nemen, voor diegene is het zeker de moeite waard om CoDe Oranje in de gaten te houden. Het is een partij waar je, zonder vast te zitten in een star partijprogramma, zelf invulling kunt geven aan je eigen leefomgeving.

Weggemoffeld

Hoe zit dat nu precies, een partij waar jongeren zoals Stan en beroepspolitici samenwerken? "Waar je natuurlijk bang voor bent, is dat de jongeren gebruikt worden als partijdecoratie en vervolgens onder aan de lijst weggemoffeld worden, maar dit is niet het geval," verklaart Stan. "Wij hebben, mits wij genoeg stemmen krijgen, daadwerkelijk de kans om in de Provinciale Staten te komen." Iets wat voor Stan een schitterende mogelijkheid is. Maar in hoeverre valt dit samenwerkingsverband dan wel toe te juichen? Stan zegt dat er in deze moderne team-up veel voordelen te vinden zijn: "Door de frisse blikken van de jongeren te combineren met de politieke ervaring van de 'ouderen', denken wij out-of-the-box, zonder daarbij uit de toon te vallen met de anderen." Deze frisse gedachte heeft zich in Nederland al op meerdere manieren bewezen.

'Wij hebben bij genoeg

stemmen echt kans om

in de Provinciale Staten

te komen'

Neem Zeeland, waar de provincie stukliep op het uit de zee verwijderen van zwerfplastic, maar waar jongeren op ideeën kwamen waar de beroepspolitici nooit eerder op gekomen zijn. Stan wrijft in zijn handen bij alle mogelijkheden die de deelnemers van CoDe Oranje hand in hand kunnen bereiken. "Er valt veel van elkaar te leren en het is zeer interessant om te zien waar deze mensen zich allemaal mee bezighouden."

Statenverkiezingen

Met een eigen lijsttrekker, eigen partijleden en een eigen achterban is dit een nieuwe partij om serieus te nemen. Een partij met als enige programmapunt de samenleving weer dichter bij elkaar te brengen in een wereld waarin iedereen maar al te graag positie tegenover elkaar inneemt op basis van politieke voorkeuren.

Samen met de andere jongeren, zet Stan alles op alles om deze partij te kunnen laten opbloeien tot iets moois. "Wij werken momenteel met veel plezier en efficiëntie samen. Wij zijn allemaal heel verschillende mensen, maar deze verschillen dragen bij aan ons brede partijperspectief." Stan maakt zich momenteel hard om campagne te voeren in Gelderland om mensen zo te kunnen activeren op hen te stemmen, dit is immers dé manier om als partij verder te komen. "Idealiter zien wij onszelf in de Gelderse Staten met een zetel, waarvan wij zeker weten dat deze gevuld zal zijn door iemand die weet wat hij doet, maar ook weet wanneer het tijd is voor iets nieuws."

Stan Nijenhuis is politicus in de dop.