Een komisch filmpje vertelt in een notedop de geschiedenis van het dorp Spijk. (Screenshot uit film Sjoerd Geurts)
Een komisch filmpje vertelt in een notedop de geschiedenis van het dorp Spijk. (Screenshot uit film Sjoerd Geurts) Foto:

Spijk gaat voor de landelijke titel Kern met Pit

Vrijwilligers maken prachtige rustplaats voor wandelaars van het Pieterpad

SPIJK - Spijk is een dorp met pit. Dat weten we in de Liemers al jaren. De Gelderse titel 'Kern met Pit' bevestigde onlangs het enthousiasme van het uit amper 600 inwoners bestaande dorp. Toch lonkt er nu een nog mooiere prijs.

Het dorp Spijk strijdt op 30 maart om de Landelijke titel Kern met Pit. Met een gloednieuwe rustplaats voor wandelaars van onder andere het Pieterpad en andere recreanten werd onlangs al de Gelderse titel in de wacht gesleept. In de landelijke finale neemt het Liemerse dorp het op tegen elf andere provincies. Een humorvol en informatief filmpje vormt een opvallend wapen in de strijd om het goud.

In het filmpje duikt Henk van Aalten als verteller in de geschiedenis van Spijk. Een dorp waar rond 880 al de beruchte Godfried de Noorman rondliep en waar in de zeventiende eeuw Lodewijk de veertiende met een leger de Rijn overtrok. En natuurlijk het dorp waar de Rijn ons land binnenkomt. "Godfried wist vroeger al dat de Rijn niet bij Lobith binnenkwam", aldus Van Aalten met een kwinkslag.

Nieuwe rustplaats

Hij vertelt ook waar het in Spijk eigenlijk allemaal om draait bij de landelijke verkiezing Kern met Pit. "Spijk ligt precies op de grens van Nederland en Duitsland. Een grens die in de loop van de jaren vele malen gewijzigd is. Tegenwoordig loopt het beroemde Pieterpad over de vroegere grens en daarom heeft Spijk besloten dat al die gasten aan het dorp een rustmoment verdienen. Met een prachtige rustplaats voor wandelaars. Gemaakt door het dorp voor de gasten van het dorp."

Stichting Actief Spijk

De Stichting Actief Spijk was als regisseur betrokken bij de totstandkoming van de rustplaats die de Spijkse inzending is voor de landelijke verkiezing Kern met Pit. Guido Ariessen: "Tal van vrijwilligers zijn er maanden mee bezig geweest en we hebben steun gehad van bedrijven en sponsoren. Een verwaarloosd stukje land met een oud schuurtje is omgetoverd tot een prachtige plek om even bij te komen van een landelijke wandeling. We zijn er best trots op dat ons initiatief de Gelderse titel Kern met Pit heeft opgeleverd. We hebben het samen gedaan. Het vormt een stuk waardering."
Met de nieuwe rustplaats is Spijk volgens Guido Ariessen weer een stukje aantrekkelijker gemaakt voor wandelaars en fietsers. Alle Nederlandse provincies hebben hun eigen initiatief ingebracht. Tijdens de finale op 30 maart wordt bekend welk initiatief de Gouden Pit ter waarde van 3000 euro wint. De tweede prijs is de Zilveren Pit ter waarde van 2.000 euro en de derde prijs - de Bronzen Pit - is 1.000 euro waard. Dit jaar vindt de landelijke finale van 'Kern met Pit' plaats tijdens het We Doen Het Samen festival op 30 maart 2019 in Amersfoort.

Stemmen kan tot 27 maart via de link www.kernmetpit.nl en dan klikken op 'stem op je favoriete project'.